Dersim Kentinin Nüfus Özellikleri

Dersim Kentinin Nüfus Özellikleri
 hozathaber.com Muhabiri
Tunceli'nin Demografik Portresi: Nüfus Yapısı ve Kentin Gelişim Süreci Değerlendirildi.

Tunceli, Doğu Anadolu bölgesinde Yukarı Fırat bölümünde yer alan dağlık bir il. 26,7 km²'lik yüzölçümüne sahip olan kent, 2017 yılı itibariyle Türkiye'deki 973 ilçe içinde 386. sırada yer alırken, il merkezleri arasında ise 81 il merkezi arasında 79. sırayı işgal etmektedir. 2004 yılında DPT tarafından yapılan sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırmasına göre 6 gruba ayrılan ilçeler içinde ise gelişmişlik bakımından 2. grupta yer almaktadır.

Tunceli'nin 1935 yılında kurulma kararı alınmış ve 1947 yılında valiliğinin Elazığ'dan buraya taşınmasıyla il merkezi olma statüsü kazanmıştır. TÜİK'ten alınan 1940-2018 yıllarına ait nüfus verileri ve diğer başlıklarda elde edilen bilgilerle yapılan değerlendirmeye göre, kentte nüfus gelişimi durağan artış dönemi (1940-1960), dinamik artış dönemi (1960-1990) ve ikinci durağan artış dönemi (1990-2018) olarak sınıflandırılmaktadır.

Tunceli'nin önemli bir sorunu, nüfus tutma kapasitesinin düşük olmasıdır. Bu sorunu azaltmak adına 1968 yılından beri kalkınmada öncelikli bölge olarak kabul edilen il'e, özellikle il merkezi olmak üzere kamusal yatırımlar artırılmıştır. Tunceli, baştan inşa edilip orta ölçekli bir kente dönüşme sürecinde, nüfusun değişimiyle doğrudan bağlantılıdır. Ancak bu değişim, kentin konumu, sosyo-kültürel yapısı, tarihsel süreç içinde yaşanan olaylar ve devlet müdahaleleri tarafından belirlenmiştir. Bu nedenle, Tunceli'nin demografik yapısı da kendine özgü ve karmaşık bir yapıya sahiptir.

Bu haber toplam 9 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.