Çemişgezek'te Geleneksel Orcik Üretimi Başladı

Çemişgezek'te Geleneksel Orcik Üretimi Başladı
Çemişgezek'te hasat edilen taze ceviz ve üzümlerle birlikte orcik üretimi başladı. Yöre halkının sevdiği bu geleneksel lezzet, Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.

Çemişgezek'te hasat edilen taze ceviz ve üzümlerle, yöre halkının beklediği orcik (cevizli sucuk) üretimi tüm hızıyla başladı.

Çemişgezek, sonbaharın ilk aylarında ceviz ve üzümün bir araya gelerek dönüştüğü orcikle meşhurdur. İlçede ceviz ağaçlarından toplanan taze cevizler, bağlardan hasat edilen üzümlerle birleşerek yöre halkının sevdiği, geleneksel orcik halini alıyor.

Orcik üretimi için ilk olarak cevizler dikkatlice toplanarak kırılırken, olgunlaşan üzümler de toplanıp sıkma işleminden geçiyor. Cevizler tek tek iplere dizilip, kazanlarda kaynatılan üzüm şırasına batırılıp kurumaya bırakılıyor.

Orcik yapımının hem zahmetli hem de sabır isteyen bir iş olduğunu belirten yöre sakinlerinden Saray İnce, "Çemişgezek'te her mevsim farklı lezzetler ortaya çıkarılıyor. Erişte, pekmez, salça derken, orcik de bu geleneğin bir parçası. Üzüm ve cevizin mükemmel birlikteliğini yansıtan orcik, Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor. Bu zanaat, el emeği ve göz nurunu gerektiriyor. Cevizler tek tek ayrılıp iplere dizilirken, üzümlerimiz olgunlaşana kadar bekleniyor. Ardından sıkılıp kazanda pişiriliyor. Her bir orcik, özenle hazırlanıp müşterilere sunuluyor" şeklinde konuştu.

Bu geleneksel lezzetin sadece Çemişgezek'e özgü olmadığını, fakat yöredeki üretiminin çok daha kıymetli olduğunu belirten İnce, orcik üretiminin yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda bu lezzetin, yöresel kültürün ve el sanatlarının da devamını sağladığını ifade etti.

bnbnnbjhgjjgggg.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 1413 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.