Bese Hozat Kimdir? Bese Hozat Hakkında Daha Fazla Bilgi

Bese Hozat Kimdir? Bese Hozat Hakkında Daha Fazla Bilgi
Bese Hozat kimdir ve hakkında daha fazla bilgi

Bese Hozat, PKK’nın en üst düzeydeki kadın lideri ve KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanıdır. Asıl adı Hülya Oran olan Bese Hozat, Tunceli Hozat’a bağlı Taner köyünde doğmuş, dokuz çocuklu Alevi-Kürt bir ailenin yedinci çocuğudur. İlkokulu Taner köyünde, ortaokul ve liseyi ağabeyinin yanında Kayseri’de okumuştur. 1938 Dersim olaylarından çok etkilenen Bese Hozat, radikal sol örgütlerde yer almış, daha sonra Özgür Halk gazetesinde “Ali Fırat” adıyla yazan Abdullah Öcalan’dan etkilenerek PKK’ya katılmıştır. 1994’te ‘Bese Hozat’ kod adını alarak dağa çıkmış, kız kardeşi Nuray’ın 1997’de bir çatışmada öldürülmesinin ardından Kandil’e çekilmiştir. Örgütün yönetim kademelerinde görev almış, özellikle kadın örgütlenmesinin pek çok aşamasında bulunmuştur. Son görevi kadın kollarından sorumlu başkanlıktır. 2013’te açıklanan PKK’nın örgüt yapılanmasında değişikliğe gitme kararının ardından Cemil Bayık’la birlikte KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı olarak seçilmiştir.

Bese Hozat, Öcalan ile avukatları arasında yapılan görüşmeye ilişkin olarak, “Görüşmeler devam etmezse, bu süreç devam etmezse, bunun bir oyun ve aldatma olduğu açığa çıkar, şu an herkesin kanaati budur” demiştir. Ayrıca 23 Haziran seçimlerinde HDP stratejisinde bir değişiklik olmayacağını düşündüklerini söylemiştir. “Faşizme karşı demokratik güç birliğini HDP destekleyecektir. Faşizme karşı pozisyon alan aday kimse, bu Ekrem İmamoğlu’ysa o, başka bir adaysa o, AKP-MHP faşizmine karşı aday kimse onu destekleyecektir” diye konuşmuştur.

Bese Hozat’ın Tunceli’nin Hozat ilçesinde oturan ailesi ise barış sürecini desteklediklerini belirtmiştir. Bese Hozat’ın annesi Zeynep Oran, “Biz barış istiyoruz. Bizim çocuklarımız da barış istiyor. Bizim çocuklarımız da barış için mücadele ediyorlar” demiştir. Bese Hozat’ın ağabeyi Mehmet Oran ise “Bizim tek istediğimiz barıştır. Bizim tek istediğimiz Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesidir” ifadelerini kullanmıştır. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 1024 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.