Yalçın: Enflasyon verilerinde yaşanmış olan büyük orandaki düşüş, piyasalardaki fiyatlara yansımıyor
Işyar Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplumsal medya hesabı üstünden Temmuz maaş zammı ile ilgili izahat yapmış oldu.
Yalçın, toplumsal medya üstünden yapmış olduğu açıklamada kira tutarlarının enflasyonun en yoğun hissedildiği alan bulunduğunu belirterek artan kiraların kamu görevlilerinin tayinlerini etkilediğini ve kamu görevlilerine kira yardımının yapılmasının teklifinin kıymetli ve acil bir tedbir olarak gördüklerine dikkat çekti.
"Öncelikli gündemimiz temmuz ayında yapılacak maaş düzenlemesidir"
Işyar Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplumsal medya üstünden işgören maaş zamları mevzusunda açıklaması şu şekilde:
"TÜİK verilerine bakılırsa Mayıs ayı enflasyon rakamı %0,04 olarak açıklandı. Senelik enflasyon %39,59, Ocak-Mayıs enflasyonu %15,26 ve enflasyon farkı %6,72 olarak gerçekleşti. Senelik ve aylık bazda enflasyon verilerinde yaşanmış olan büyük orandaki düşüş, piyasalardaki fiyatlara yansımıyor.
TÜİK rakamlarında ve maliyetlerde artış olmamasına karşın piyasa fiyatlarındaki artış alım enerjisini ciddi şekilde düşürüyor. Ocak ayından itibaren maaş/ücretlerin aynı seviyede devam etmesi, tüm durağan(durgun) gelirlilerin dikkatini çekiyor. Önceliğimiz Temmuz ayında en düşük işgören maaşının 22 Bin TL seviyesine çıkması için yapılacak düzenlemedir.
Öte taraftan, enflasyonun en yoğun hissedildiği ve gelirin büyük bir bölümünü kapsayan alan ise kira tutarları. Başta büyükşehirlerde ve yaz sezonunun gelmesiyle kıyı şehirlerinde artan kiralar, kamu görevlilerinin başka illere/bölgelere mecburi tayinine niçin olmaktadır. Kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasına dair teklifimizin görülmesi kıymetli; koruma kalkanının hayata geçirilerek uygulanması bu anlamda önemlidir. Enflasyonun oldukca daha üstünde gerçekleşen kira artışları krize dönüşmemeli, süre kaybedilmeden uygulama hayata geçirilmelidir.
Yaşanılan kriz yalnız vatanımızda değil dünyanın tamamında; talepte daralmalar, ekonomide sarsılmalar, fiyatlarda yükselişler, piyasalarda küçülmeler ve en önemlisi işsizlik rakamlarında artışlara niçin oluyor.
Tüm bu tehditlere ve bilhassa işsizliğe karşı alınan önlemlerin, emeği-ekmeği korumaya yönelik bulunduğunu görüyor ve biliyor, sorunlara çözüm üretme noktasında, emeğin temsilcileriyle paydaş kararlar alınmasını son aşama mühim buluyoruz.
Bu çerçevede, Işyar-Sen olarak en başından beri kamu görevlilerinin kayıplarını ve bozulan gelir dağılımını, yüksek sesle dile getirdik ve iş barışının sağlanması için ihtiyaç duyulan adımın süre kaybedilmeden atılmasını gündemden düşürmedik.
Haklı ve emin talebimiz görüldü.
En düşük kamu görevlisi maaşı/tutarı Temmuz ayında net 22 Bin TL olacak. Fakat yapılacak artışın iyi mi olacağına yönelik hem kamu görevlilerinin hem de emeklilerinin tereddütleri halen devam ediyor.
Düzenleme, gerek yüzdelik gerek seyyanen olmak suretiyle adil olmalı, oluşturulan makası daraltmalı, bozulan hiyerarşik yapıyı onarmalı, toplu sözleşme masasının yükünü artırmamalıdır. Daha büyük sorunlara yol açmamak için kesinlikle toplumsal diyalog artırılmalı, toplu sözleşme kültürüne ağırlık verilmelidir.
Öteki taraftan, 1. Dereceye gelmiş 470 Bin kamu görevlisine 3600 Ek Gösterge müjdesi de Işyar-Sen’in teklifi, mücadelesi ve emin duruşuyla netlik kazanmıştır. Meclis açılır açılmaz ilk iş, bu düzenlemenin akıllarda sual işareti bırakmayacak şekilde tamamlanmasıdır.
Işyar-Sen ailesinin her bir ferdi, bu süreçte verilen mücadelenin ve kazanımın baş aktörüdür.
Işyar-Sen olarak, önümüzdeki 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin önemini biliyor; masa haricinde meydana getirilen düzenlemelerin, sistemin tüm olarak görülmesini engellediğini, ince ayarların/doğru kararların, etraflıca tartışılmayan sorunların başka problemlere sebebiyet verdiğini, her süreçte dile getiriyoruz.
Bu bilinçle, her bir üyemizin talebini alacak, etraflıca tartışacak, doğru/adil tekliflerle 7.Dönem Toplu Sözleşme masasına gideceğiz."
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.