Uzun süreli diz ağrılarına dikkat edin!

Uzun süreli diz ağrılarına dikkat edin!
.

Uzun süreli diz ağrılarına dikkat edin!

Uzmanlar, birçok kişide gözlemlenen eklem sorunlarının en yaygın nedenlerinden birinin diz ağrıları olduğunu söylüyorlar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte artan ağrıların çoğunlukla diz eklemi kireçlenmesinden kaynaklandığını ifade ediyorlar.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu şöyle açıklıyor:

"Eklemler kemik yüzeylerindeki kaygan kıkırdak dokusu sayesinde rahat bir şekilde hareket etmemizi sağlar. Ancak, kıkırdak dokusu aşınır ve özelliğini kaybederse bu diz kireçlenmesine neden olur.

Diz kireçlenmesi genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkar. 50 yaşın üzerindeki kişilerde, yani belli bir yaşın üzerinde olanlarda daha yaygındır. Orta ve ileri yaş hastalığı olan diz kireçlenmesi 40 yaşından önce nadir görülür.

Diz ağrıları yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkiler. Yürüme esnasında veya merdiven çıkarken hissedilen ağrılar ve yüksek derecede hareket kısıtlılıkları gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Dizler, vücudun taşıyabileceği en büyük yükü taşırlar. Yürürken, dizlere vücut ağırlığının üç katı kadar yük biner. Diz eklemi kireçlenmesi olan kişilerde, bu yük şiddetli ağrıya neden olur.

Diz kireçlenmesinin belirtileri arasında; yürümede zorluk, ağrı, hareket kısıtlılığı, sertlik, şişlik, yanma hissi gibi sorunlar yer alır. Ancak, ağrı en belirgin belirtidir. Başlangıçta hareket halindeyken veya günün ilerleyen saatlerinde meydana gelir ve dinlenmekle azalır. Ancak, kıkırdak dokusundaki sağlık sorunları ilerlemişse, merdiven çıkarken, ağır yük taşırken, tırmanırken ve hatta dinlenme sırasında bile şiddetli ağrı hissedebilirsiniz.

Diz kireçlenmesi, birçok faktör nedeniyle oluşabilir. Bunlar arasında; yaşlanma, diz çevresindeki zayıflamış kaslar, osteoartrit, romatoid artrit, travma, kıkırdak ölümü, aşırı aktivite ve obezite gibi faktörler yer alır...

Diz kireçlenmesinin tanısı, hastanın öyküsünün dinlenmesi ve genel bir uzman muayenesi ile belirlenir. Röntgen ve gerekli durumlarda manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bazı kan tetkikleri yapılabilir.

Tedavi için, 65 yaşın üzerindekiler genellikle diz eklemine artroplasti (protez cerrahisi) ameliyatına alınır. İlaç tedavisi, eklem içi enjeksiyonlar ve fizik tedavi gibi uygulamalara yanıt vermeyen durumlarda protez ameliyatı iyi bir seçenektir. Bu uygulamalar sırasında, hastanın kilosu, yaşı, genel durumu ve hastalığa eşlik eden sistemik hastalıkları vb. faktörler de dikkate alınır."(İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.