Uzaydaki En Büyük Patlama

Uzaydaki En Büyük Patlama
.

Uzaydaki En Büyük Patlama

Gözle Görülen ve Neredeyse Her Şeyden Daha Parlak Olan Patlamanın Üç Yıldan Uzun Süredir Devam Ettiği ve 8 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta Meydana Geldiği Düşünülüyor. Patlamanın Bir Kara Delik Tarafından Parçalanmış Geniş bir Gaz Bulutu Olabildiği İleri Sürülüyor.

Bilim insanları, gözle görülen ve neredeyse her şeyden daha parlak olan patlamanın üç yıldan uzun süredir devam ettiği ve neredeyse 8 milyar yıl uzaklıkta meydana geldiğini söylüyor. Bu olayın sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir.

Bu patlama, açık ara ile tanık olunan en güçlü olaydır. Gökbilimciler, olayın nedenlerini araştırsa da henüz bir sonuca varamadılar. Örneğin, patlamanın bir kara delik tarafından parçalanmış geniş bir gaz bulutu olabildiği ileri sürülüyor. Ancak, bu ölçekteki bir patlamanın şaşırtıcı bir ölçeği olduğunu belirtiyorlar.

Bu patlama, bilinen süpernovalardan en az 10 kat daha parlaktır ve bir yıldızın süper kütleli bir kara deliğe düşmesi sonucu yaşanan en parlak gelgit olayından da üç kat daha parlaktır. AT2021lwx adı verilen bu patlama, evren yaklaşık altı milyar yaşındayken meydana geldiği düşünülüyor ve hala bir teleskoplar ağı tarafından izleniyor.

Gökbilimciler, Southampton Üniversitesi’nden, patlamanın süper güçlü bir kara delik tarafından şiddetli bir şekilde bozulan dev bir gaz bulutunun sonucu olduğuna inanıyorlar. Araştırmacılar, bu tür olayların çok nadir yaşandığını ve daha önce bu ölçekte bir patlamaya tanık olmadıklarını söylüyorlar.(İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.