Ülkemiz hayvancılığına önemli katkı sunacak proje Şanlıurfa'da geliştirildi!

Ülkemiz hayvancılığına önemli katkı sunacak proje Şanlıurfa'da geliştirildi!
Şanlıurfa'da Tarımsal Araştırmalar projeleri kapsamında ülkedeki verimli ve verimsiz hayvanların Buga yazılımı sayesinde kontrol altına alınacağı ve verimli çeşitlerin yaygınlaştırılmasının sağlanacağı proje geliştirildi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, hayvan yetiştiriciliğinde genetik değerlendirmeyi mümkün kılan BUGA yazılımını geliştirdi. Bu inovasyon, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye layık görülerek devam ettirilmesi kararlaştırıldı.

Projenin yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yazgan üstlendi. Bu proje daha önceden Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (HÜBAK) tarafından da desteklenmişti.

TÜBİTAK-TAGEM 1005 Tarımsal Araştırmalar ortak çağrısı kapsamında desteklenen "Yerli Buga Yazılımının Geliştirilerek Saha Şartlarında Gerçekleştirilen Rutin Genetik Parametre Tahmini Çalışmalarında Kullanılması" isimli projede, hayvancılık alanında ihtiyaç duyulan nitelikli damızlık hayvan seçimleri daha kesin bir şekilde yapılabilme ihtimali bulunmaktadır. Bu sayede, ülkemizin hayvancılık sektöründe daha kaliteli ve üretken bir yapı oluşacak.

Projenin tamamlanmasıyla, yazılım özel sektöre ait işletmelerde ve çeşitli tarım araştırma, uygulama ve damızlık üretim çiftliklerinde kolaylıkla kullanılabilecektir. Yazılımın kullanıcı dostu ve Türkçe arayüzü olacaktır.

Doç. Dr. Kemal Yazgan tarafından yürütülecek projede, araştırmacı olarak; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yasemin Öner, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Dr. Öğr. Üyesi Emre Alarslan, TAGEM'e bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Bölümünde görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Şükrü Doğan, Veteriner Hekim Mesut Kırbaş ve Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Taner Önaldı yer almaktadır.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, TÜBİTAK-TAGEM 1005 Tarımsal Araştırmalar projeleri kapsamında desteklenen bu projeler tamamlandığında, ülkemizdeki hayvanların Buga yazılımı sayesinde daha doğru bir şekilde değerlendirileceğini ve verimli çeşitlerin yaygınlaşacağını belirtti. Dekan Çullu ayrıca nitelikli damızlık çeşitlerinin çiftçilerin işletmelerinde çoğaltılabileceğini, böylece ürün verimliliğinde bir artışa neden olacağını da vurguladı. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.