Türkiye'nin Su Verimliliği İçin Başlatılan Seferberlik Hareketi

Türkiye'nin Su Verimliliği İçin Başlatılan Seferberlik Hareketi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, peyzaj düzenlemelerinde suyun akılcı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, sadece çim yerine kuraklığa dayanaklı bitkilerin tercih edilmesini, vurguladı.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin Akdeniz havzası ülkelerinden biri olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini giderek daha fazla hissettiğini ve su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Bu bağlamda, suyun verimli kullanılması ve israfının önlenmesine yönelik çalışmaların önemine vurgu yaptı. İşte Bakan Yumaklı'nın açıklamaları ve yürütülen çalışmalar:

Su Verimliliği Seferberliği Hareketi:

  • Bakanlık olarak, suyun her anlamda verimli kullanılması ve israfının önlenmesine yönelik büyük çaplı bir dönüşümü başlattık. Bu kapsamda, "Su Verimliliği Seferberliği" başlatıldı ve ülke genelinde sürdürülebilir su yönetimi hedeflendi.
  • Seferberlik kapsamında, değişen iklim koşullarına uyum sağlanması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetiminin gerçekleştirilmesi amacıyla Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) hayata geçirildi.

Kurakçıl Peyzaj Uygulamaları:

  • Peyzaj alanlarında suyun verimli kullanımı için kurakçıl peyzaj uygulamaları teşvik ediliyor. Bu uygulama, suyun akılcı bir şekilde kullanılması ve israfın önlenmesi anlamına geliyor.
  • Çim alanların bir kısmının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesiyle su verimliliği sağlanabilir. Bu dönüşümle birlikte bakım ve enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlanabilir.

Sürdürülebilir Peyzaj Alanları:

  • Sürdürülebilir peyzaj alanları oluşturulması, ülkenin su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, kuraklığa dayanıklı bitkilerin tercih edilmesi ve suyun verimli kullanılması gerekiyor.

Su Verimliliği İçin Uygulanması Gereken Kurallar:

  • Toprağın buharlaşmasının minimize edilmesi için malçlama yapılmalı.
  • Suyu verimli kullanan sulama sistemleri tercih edilmeli ve sulama zamanı doğru belirlenmeli.
  • Kuraklığa dayanıklı bitkiler tercih edilmeli ve yağmur suyu etkin bir şekilde kullanılmalı.

Sonuç:

  • Türkiye, su verimliliği ve sürdürülebilir su yönetimi konusunda büyük bir dönüşümü başlatmış durumda. Kurakçıl peyzaj uygulamaları ve suyun verimli kullanımıyla su kaynaklarının korunması ve israfının önlenmesi hedefleniyor. Bu çabaların devamıyla, ülkenin su stresi yaşayan bir ülke olma durumunu aşması ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atılması bekleniyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.