Tunceli'de Güneş Enerjisiyle Sulama Tesisi Faaliyete Geçti

Tunceli'de Güneş Enerjisiyle Sulama Tesisi Faaliyete Geçti
 hozathaber.com Muhabiri
Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde yapılan pompaj sulama enerji tesisinin faaliyete geçmesiyle 16 bin 370 dekar tarım arazisi, güneş enerjisiyle sulanacak.

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde bulunan pompaj sulama enerji tesisi tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Bu tesisin devreye girmesiyle birlikte 16 bin 370 dekar tarım arazisi güneş enerjisiyle sulanabilecektir. Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında başlatılan pompaj sulama projesi, tarımsal faaliyetleri yaygınlaştırmak amacıyla Akpazar beldesinde gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında, üreticilerin yüksek fatura bedellerinden kurtulması ve enerji ihtiyacını karşılamak için 2021 yılında güneş enerjisi tesisinin yapımına karar verilmiştir. 1,2 megavat kurulu güce sahip olan tesisin yapımı tamamlanmış ve bir yıllık işletmesi yüklenici firmaya devredilmiştir. Akpazar'da gerçekleştirilen bu proje, DSİ tarafından Türkiye genelinde planlanan diğer pompaj sulaması enerji tesislerine örnek teşkil etmektedir. Bu tesis aracılığıyla pompaj sulaması enerjisi tecrübe edilerek gelecekte yapılacak diğer projelere öncülük edilmesi hedeflenmektedir.

Akpazar'daki pompaj sulaması tesisi, 72 metre terfi ile faaliyete geçmiştir ve 2017 yılından bu yana sulu tarımın %55 oranında gerçekleştirilmesine katkı sağlamıştır. Yapılan tesis sayesinde modern sulama yöntemleriyle tanışan 16 bin 370 dekar tarım arazisinde işletme maliyetleri düşeceği ve verimin artacağı belirtilmektedir. Sulu tarıma geçilmesiyle çiftçiler farklı ürünler ekerek gelirlerini artırabileceklerdir. Tunceli'deki üreticiler, 2023 yılı tahminleriyle yılda yaklaşık olarak 93 milyon lira daha fazla kazanç elde edebileceklerdir.

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.