TÜİK'ten İki Açıklama: Enflasyon ve Doğalgaz Fiyatları

TÜİK'ten İki Açıklama: Enflasyon ve Doğalgaz Fiyatları
.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kararının, doğal gaz fiyatlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kapsamında hesaplanmasını gerektirdiğini açıkladı. Bu kararın Mayıs 2023 dönemine ilişkin TÜFE hesaplamalarının yapılması sırasında dikkate alınması gerekiyor.

Ayrıca, EPDK'nın yürürlüğe giren kararnamesinin TÜFE'ye etkisi hakkında açıklama yapıldı. Bu kararnamede, Bakanlık bütçesinden tüm konut abonelerinin 24 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasındaki fatura tahakkuklarındaki sistem kullanım bedellerinin karşılanacağı belirtiliyor. Bu nedenle, TÜFE kapsamında yer alan doğal gaz fiyatları da hesaplamalarda dikkate alınacak.

TÜFE'deki hesaplamaların tümü, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) ve diğer uluslararası istatistik kuruluşları tarafından belirlenen norm ve standartlara uygun olarak gerçekleştiriliyor. Mayıs 2023 dönemi için, doğal gaz fiyatları için "sıfır fiyat" yöntemi uygulanacak ve bu yöntem doğal gazın tüketicilere yansıyan fiyatını temel alarak hesaplanacak.

Ayrıca, bir yıllık 25 metreküpe kadar olan doğal gaz tüketimi ücretsiz olacak. Konut abonelerinin haziran 2023'ten itibaren tahakkuk edecek her bir faturasında, 25 metreküpe kadar olan doğal gaz tüketimi ve sistem kullanım bedelleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. EPDK'nın bu kararı da TÜFE hesaplamalarında dikkate alınacak ve Eurostat'ın önerileri doğrultusunda hesaplanacak.

Ayrıca, TÜFE kapsamındaki doğal gaz fiyatlarının hesaplanması, madde sepetindeki ağırlığı dikkate alındığında Mayıs 2023'de genel endeksi önemli ölçüde aşağı yönlü etkileyecek. Ancak, doğal gaz tüketimi arttıkça, özellikle yıl sonuna doğru etkisi yukarı yönlü olacak.(İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.