TMO, 2023 hububat alım detaylarını belirledi
Türkiye'nin devlet hububat ticaret kurumu TMO, 2023 dönemi hububat alım fiyatları ve politikaları hakkında yazılı bir açıklama yayınladı.
Ülkede hububat hasadı geçen ay başladı ve bugün itibarıyla yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti.
Bu yıl, buğdayda yüzde 3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpada ise yüzde 1,2 artışla 8,6 milyon ton üretimi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce hububat alım fiyatlarını açıklamıştı.
TMO'nun 310 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda yaklaşık 230 noktada alım faaliyeti göstereceği açıklandı. TMO, lisanslı depolara teslim edilen ürünleri Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak kabul edecek. Ürün bedeli ödemesi ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
TMO iş yerlerinde haftanın 6 günü alım yapılacak. Ürünler lisanslı depolara teslim edilirse, yüzde 2 stopaj ve yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti sağlanacak. Ayrıca, ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına 25 lira analiz desteği, depo kira ücreti desteği ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanım imkanı sunulacaktır.
Geçici alım merkezlerinde hizmet bedeli kesintisi yüzde 1 olarak belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla bu yıl, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere yapılan satışlar için ton başına buğdayda 1000 lira, arpada ise 500 lira ilave hububat primi desteği sağlanacaktır. ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden ürün bazında sisteme kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır.
TMO iş yerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır ve boşaltma ücreti alınmayacaktır. TMO, altyapısı uygun ticaret borsalarında da hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir.
Ekmeğe uygun ve makarnalık buğday ile arpa fiyatlarına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 lira ilave fiyat verilecek. Buna göre 1. grup ekmeklik buğday fiyatı ton başına 8.350 lira, makarnalık buğday fiyatı ton başına 9.100 lira, arpa fiyatı ise ton başına 7.100 lira olacak.
Üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını almaları ve ürünlerini randevuya uygun şekilde getirmeleri gerekiyor. Ayrıca, lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin, bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası'na başvurarak üye olmaları gerekiyor. (İLKHA)
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.