Ticari Gemilerin Okyanuslardaki Plastik Kirliliğindeki Rolü Kuzey Kutbu'ndan Araştırılacak

Ticari Gemilerin Okyanuslardaki Plastik Kirliliğindeki Rolü Kuzey Kutbu'ndan Araştırılacak
Okyanuslardaki makro ve mikro plastik kirlenmesinde ticari gemilerin rolü Kuzey Kutbu'ndan alınacak örneklerle araştırılacak.

TÜBİTAK'ın KUTUP-1001 isimli çağrısı kapsamında desteklemeye karar verdiği "Gemi Balast Suyu ve Sediman (Tortu) Yolu ile Kutup Bölgelerinde Micro ve Macro Plastik Yayılımının Tespiti ve Analizi" projesi, okyanuslardaki plastik kirliliğinin araştırılmasına odaklanıyor. Projenin yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanzer Satır, projenin amacını ve önemini açıkladı.

Gemilerin Rolü ve Kutup Bölgelerindeki Plastik Kirliliği

Satır, deniz ticaretinin hızla geliştiğini ve dünyadaki uzun mesafe yük taşımacılığının büyük ölçüde gemilerle gerçekleştirildiğini belirtti. Projenin odak noktası, özellikle hassas olan kutup bölgelerinde gemilerin mikro plastik taşınmasındaki rolünü ve bu bölgelerdeki plastik oranını belirlemek.

Kuzey Kutbu'nun Seçilmesi ve Proje Detayları

Proje kapsamında Kuzey Kutbu bölgesinin seçildiğini ve burada ticari gemi trafiğinin daha yoğun olduğunu açıklayan Satır, bölgeden alınacak örneklerle mikro ve makro plastiklerin varlığını araştıracaklarını ifade etti. Proje, gemi balast suyu ve sediman (tortu) kaynaklı plastiklerin varlığını ve gemilerin bu kirlilikteki rolünü belirlemeyi amaçlıyor.

ticari-gemilerin-okyanuslardaki-plastik-kirliligindeki-rolu-kuzey-kutbundan-arastirilacakkk-001.jpg

Plastiklerin Türü, Boyutu ve Dağılımı

Satır, projenin detaylarına değinerek son 50 yılda yaygınlaşan plastik kullanımının deniz habitatını nasıl etkilediğini vurguladı. Projede, gemi balast suyu tanklarından ve bölge liman alanlarından alınacak deniz suyu örnekleriyle su ve sediment kaynaklarının inceleneceğini, mikro ve makro plastik türlerinin belirleneceğini ve plastiklerin sahip olduğu ortalama boyut ve dağılımın hesaplanacağını açıkladı.

Bu araştırma, plastik kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım olarak göze çarpıyor ve ticari gemilerin bu kirliliğe olan etkisini belirleyerek gelecekte alınabilecek önleyici önlemlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Bu haber toplam 8 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.