Taşınmaz satışlarda yeni dönem: Yarın başlıyor!

Taşınmaz satışlarda yeni dönem: Yarın başlıyor!
Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde yarın başlayacak.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği arasında yapılan anlaşma gereği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışları artık noterliklerde gerçekleştirilecektir. Bu yeni uygulama yarın ülke genelinde başlayacak ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından Ankara'daki bir noterlikte başlatılacak.

Taşınmazını satmak isteyen kişiler, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesinde bulunan e-Başvuru sistemi üzerinden istedikleri noterliği seçerek başvuruda bulunabilecekler. Başvurunun ardından noterlik, başvuranın taşınmazın gerçek sahibi olduğunu tespit ettikten sonra başvuruyu kabul edecek ve işlemi başlatacaktır.

Noterlik, taşınmazla ilgili tapu kayıtlarını inceleyecek ve satışa engel bir durum olup olmadığını kontrol edecektir. Engel olmadığı belirlendikten sonra, ilgililere harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için cep telefonlarına bir mesaj gönderilecektir.

Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar, taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecektir. Sözleşmeler, noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanacak ve sisteme kaydedilecektir. Ardından, sözleşmeler elektronik ortamda Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine gönderilecek ve taşınmaz tapu kütüğüne tescil edilecektir.

Taşınmazın devri tamamlandıktan sonra, tapu ve diğer belgeler noter tarafından ilgili kişilere teslim edilecektir. Adalet Bakanı Tunç, yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını ve vatandaşların işlemlerini daha hızlı tamamlamasını sağlayacağını belirtmiştir.

Ayrıca, nöbetçi noterlik uygulaması kapsamında taşınmaz satış sözleşmelerinin hafta sonu da yapılabileceği bilgisini Adalet Bakanı Tunç vermiştir. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.