Tarihteki En Ölümcül Salgın Hastalıklar Neden Ortaya Çıktı Ve Nasıl Sona Erdi?
Antoninus (Galen) Salgını: MS 165-180 yılları arasında Roma İmparatorluğu'nda yaşanan ve bilinen ilk büyük veba salgınlarından biri. Roma İmparatorlarından Marcus Aurelius Antoninus'un da hayatını kaybettiği salgın, toplam nüfusun yüzde 30'unu etkilemişti.
Jüstinyen Vebası: 541 yılında başlayan ve özellikle Doğu Avrupa'nın ve Anadolu'nun büyük kısmını etkileyen veba salgını. Birçok insanın ölümüne neden olan bu salgın, Bizans İmparatorluğu'nun zayıflamasına ve Avrupa tarihini etkileyecek olaylara yol açtı.
Kara Veba: 1346-1353 yılları arasında Avrupa'da yaşanan ve tahmini olarak 75 ila 200 milyon insanın ölümüne neden olan veba salgını. Avrupa nüfusunun yüzde 30 ila 60'ını etkileyen bu salgın, tarih boyunca en büyük felaketlerden biri olarak kabul ediliyor.
Amerikan Yerlilerinin Suçiçeği ile Karşılaşması: Avrupalıların Amerika kıtasını keşfetmesiyle birlikte, yerli halklar Avrupalıların getirdiği hastalıklara karşı bağışıklık kazanmamıştı. Suçiçeği gibi hastalıklar, Amerika kıtasında milyonlarca insanın ölümüne neden oldu.
Cocoliztli Salgınları: 16. yüzyılda Meksika'da görülen ve toplamda 15 milyona yakın insanın ölümüne neden olduğu tahmin edilen salgın hastalıklar. Bu salgınlar, yerli uygarlıkların çöküşüne ve kolonileşmenin kolaylaşmasına yol açtı.
Üçüncü Veba Salgını: 1855-1859 yılları arasında Çin'de başlayarak dünya geneline yayılan ve 12 milyon insanın ölümüne neden olan veba salgını.
1918 İspanyol Gribi Salgını: 1918 yılında dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne neden olan H1N1 influenza virüsü salgını. Bu salgın, tarihteki en büyük salgınlardan biri olarak kayıtlara geçti.
HIV (AIDS) Virüsü: 20. yüzyılın ortalarında insanlara bulaşan ve hala kesin bir tedavisi bulunmayan HIV virüsü. Son 30 yılda milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu ve halen ciddi bir küresel sağlık sorunu olarak devam etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.