Sırt ağrısı nedenleri! Sırt ağrısına ne iyi gelir? Sırt ağrısı nasıl geçer?

Sırt ağrısı nedenleri! Sırt ağrısına ne iyi gelir? Sırt ağrısı nasıl geçer?
Yaşam konforumuzu olumsuz yönde etkileyen sırt ağrısı birçok kişinin korkulu rüyası. Peki sırtımız neden ağrır, sırt ağrısı nasıl geçer, sırt ağrısına ne iyi gelir?

Teknoloji çağıyla birlikte bilgisayarlarla özdeşleşen yaşamımız sırt ağrısının temel nedeni haline geldi. Aynı zamanda spor ve egzersizden uzak bir yaşam da sırt ağrısının sebebi olabilir.

SIRT AĞRISININ DİĞER SEBEPLERİ

Romatizmal hastalıklar

Ankilozan spondilit ve benzeri bazı romatizmal hastalıklar omurgayı da etkileyerek sırt ağrılarına sebep olabilir. Romatizmal hastalıklar her yaşta görülebilir.

Fıtık

Fıtık oluştuğu bölgeye göre bir sinir köküne baskı yaparak göğüs duvarında belirli bölgelerde kuşak tarzı ağrılar veya karıncalanmalara neden olabilir.

Tümör

Omurgaya ait kemik veya sinir yapılardan kaynaklı iyi ve kötü huylu tümörler sırt ağrısı yapabileceği gibi meme, akciğer, prostat vb tümörler de omurgaya yayılım göstererek sırt ağrısı yapabilirler.

Diğer hastalıklardan kaynaklanan ''yansıyan ağrılar''

Sırt ağrıları, vücudun çeşitli bölgelerindeki organlardan kaynaklanan ‘yansıyan ağrılar’ nedeniyle de oluşabilir. (İLKHA)

Fibromiyalji

Fibromiyalji, sırt ağrısı belirtileri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda çok sık görülen fibromiyalji özellikle sırt bölgesi başta olmak üzere kişilerde yaygın vücut ağrısına neden olur. Yorgunluk, şişkinlik, depresyon ve stres ile birlikte sırt ağrıları çok yoğun şekilde hissedilebilir.

GEÇMEYEN SIRT AĞRISININ NEDENLERİ

Sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalıdır. Sırt ağrısının nedenleri skolyoz ve kifoz gibi omurga eğrilikleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz, mide, yemek borusu, safra kesesi ve pankreas bezinin hastalıkları veya tümörleri olabilir. kansere bağlı tümörlerin vücudun diğer bölgelere yayılımı (metastaz) sırtta ağrı olarak hissedilebilir. Meme, akciğer, prostat gibi tümörler omurgaya yayılım göstererek sırt ağrısı yapabilirler. Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.

SIRT AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN;

-Düzenli spor

-Masa başında otururken duruş kontrolü

-Kalsiyum ve vitamin takviyesi

-Sigara tüketimine son verilmeli

-Gün içerisinde 45 dakikadan fazla oturmak ya da ayakta durmamak gerekir

-İyi uyku kalitesi

SIRT AĞRISINA İYİ GELEN EGZERSİZLER

-Kapı çerçevesinde ayakta olup, ellerinizle kapı çerçevesinin üstünden destek alarak öne doğru esneyin.

-Kürek kemiklerinizi 5 saniye boyuna birbirine yaklaştırıp, gevşetin.

-Zeminde el ve dizlerinizin üzerinde durun. Karın kaslarınızı kasarak omurganızı düzleştirin. Karnınızı gevşetmeden sol kolunuzu öne doğru, sağ ayağınızı arkaya doğru uzatın. Sonra sağ kol ve sol ayakla aynı işlemi tekrarlayın.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.