Saat Tamirciliği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Saat Tamirciliği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
 hozathaber.com İnternet Editörü
.

Saat Tamirciliği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Teknolojinin gelişmesi ve yeni çırakların yetişmemesi nedeniyle, uzun yıllar gözde meslekler arasında yer alan saat tamirciliği, yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 30 yıldır Batman'da saat tamirciliği işi yapan 54 yaşındaki Yaşar Yalçın, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojiye yenik düşen mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, yeni çırakların da bulunamamasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yaşar Yalçın

Ömrünün büyük bir bölümünü saatler arasında geçiren Yalçın, 5 metrekarelik dükkanda zanaatını icra ediyor.

90'lı yıllarda Silvan'dan Batman'a gelerek saat tamirciliğine çırak olarak başlayan Yalçın, o günden bu yana mesleği severek devam ettirdiğini belirterek, meslek sayesinde okuttuğu 4 çocuğundan 2'sinin kamuda çalıştığını, bir çocuğunun üniversite okuduğunu, diğerinin ise ortaokul öğrencisi olduğunu ifade etti.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hAYnrL_nCAA[/embed]

Hem iş yeri hem de evinin kira olduğunu belirten Yalçın, yıllardır döktüğü alın teriyle bugünlere geldiğini kaydetti.

Yeni çırakların yetişmemesi ve teknolojinin ilerlemesi nedeniyle saatçilik mesleğinin yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığına dikkat çeken Yalçın, yeni neslin zanaata pek önem vermediğini söyledi.

Eskiden herkesin zanaata büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Yalçın, bu ilginin artık kalmadığına işaret etti.

"Eskiden Herkes Zanaata Koşuyordu"

Bu durumun toplum için iyi olmadığını ifade eden Yalçın, "1991-92'de Batman'a geldim. Saatçiliğe başladım. O günden bu yana bu işi yapıyorum. Eskiden zanaatın kıymeti vardı. Herkes zanaata koşuyordu. Ekmek vardı, geçim vardı. Maalesef şimdi bitiyor. Yeni nesil bunu kabullenmiyor. Daha fazla lüks hayat istiyor. Kolay yollardan köşeyi dönmeye çalışıyorlar. Bu da bizim ve geleceğimiz için iyi bir şey değil" dedi.

"Ev Alamadım, Aç da Kalmadım"

30 yıla yakın zamandır emeğiyle günlük ekmeğini çıkararak yaşamını sürdürdüğünü belirten Yalçın, "Çok şükür çocuklarımı besliyorum. 4 çocuk büyüttüm. Ev alamadım, aç da kalmadım. Şu anda da kiracıyım. Eskiden daha iyiydi. Daha çok kazanıyorduk. Belki o zaman birkaç kuruş biriktirebiliyorduk, şimdi o da yok. Şu anda günlük çalıştığımız akşama yetmiyor. Emin olun yetmiyor" diye konuştu.

"Çırak Yetişmiyor"

Kendisinden sonra saat tamirciliği mesleğinin yok olacağına dikkat çeken Yalçın, "Çırak da yok. Bizden sonra saat tamirciliği olmayacak. Saat tamirciliği, zanaat alanında bitiyor. Satış olabilir ama tamir bitiyor. Çırak yetişmiyor. Saatçilik, dünyanın en zor mesleklerinden biridir. Her gün yeni bir model çıkıyor ve onunla yarışmak zorunda kalıyorsun. Teknolojiyle birlikte kendini yenilemek zorundasın, o da zor. Bundan dolayı bu meslek bitecek." dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.