Prof. Dr. Baltalı: Sıcak havalar kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor

Prof. Dr. Baltalı: Sıcak havalar kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor
Son günlerde sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasıyla sıcak havaların insan sağlığını tehdit ettiği etmenlerde gündeme geldi; yaşanan sıcaklık artışları kalp hastalığını da etkiliyor.

Aşırı sıcak ve nemli havalar özellikle hipertansiyon, kalp yetersizliği ve kalp-damar hastalığı olan kişiler için risk oluşturuyor. Terleme sonucunda yaşanan sıvı kaybına bağlı olarak kalp atış hızında artışlar olabiliyor ve vücudun dengesi değişebiliyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların kalp sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Üsküdar Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı; kalp hastalarının çok fazla dışarı çıkmadan güneş ve aşırı nemden kaçınması gerektiğini belirtti.

"Kalp damar hastalarının, bilinen bir kalp hastalığı olanların, yaşlıların çok dikkatli olması gerekiyor"

İnsan kalbinin en sağlıklı olarak 15-25 derece arasında problemsiz çalıştığını vurgulayan Baltalı, "Çok soğuk havalar ve çok sıcak havalar havalar ciddi oranda kalp sağlığını etkiler. Hem kalp krizi riskini arttırır hem eğer herhangi bir ritim bozukluğu varsa ritim bozukluğunu arttırır. Felç oranını ciddi olarak arttırır. Son günlerde sıcak havalar çok fazla olmaya başladı ve özellikle kalp damar hastalarının, bilinen bir kalp hastalığı olanların, yaşlıların çok dikkatli olması gerekiyor." dedi.

Tansiyon kalp krizini tetikler mi?

İnsan vücudunun ısıyı belli bir alanda tutmak için terlediğini hatırlatan Baltalı, "Terleme ile sıvı kaybı olur bu durumda tansiyonu düşürür. Özellikle sıcak havalarda tansiyon ilacı idrar sökücünün ya dozunu azaltırız ya da tamamen keseriz. Tansiyon yüksekliği ile alakası yoktur. Tansiyon ilaçlarını biraz düşürdüğümüz hastalarda özellikle akşam serin havalarda biraz daha tansiyonun yükselme ihtimali olabilir ama genel olarak sıcak havalar tansiyonu düşürür. Kalp krizini tetiklemesi fizyolojik bir şeydir. İnsan terleyince vücutta, sıvı atılınca hematopikler ve kan yoğunluğu artar. Bu genel olarak kalp krizini ve felçleri tetikleme ihtimali olabilir ama direk tansiyon; sıcak havalardaki kalp krizi ile alakası çok fazla yoktur." diye belirtti.

Kalp hastaları sıcak havalarda nasıl tedbirler almalı?

Sıcak havalarda özellikle kalp ve damar hastalıkları; bu hastalıkların içinde kalp krizi dahil kalp yetersizliği olanlar ve felç ciddi olarak artmaktadır. Bu artışta aynı şekilde kalpten kaynaklanan bir pıhtı olma olasılığını arttırıyor. Mümkün olduğu kadar sıcağa maruz kalmamalı, klimalı ortamlarda bulunmalı. Mümkün olduğu kadar çok sıcak ortamlardan olabildiğince kaçınmalı. Çok fazla dışarı çıkmadan güneşe ve özellikle aşırı nemden kaçınmak lazım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.