Patates kızartması depresyon riskini artırabilir

Patates kızartması depresyon riskini artırabilir
 hozathaber.com Yazı İşleri Müdür
.

Patates kızartması depresyon sebebi olabilir

Bir araştırmaya göre kızartılmış gıdaların tüketimi, kaygı bozukluğu ve depresyon görülme riskini artırıyor.

Bilim insanları, kızarmış gıdaların zararlı olabileceğinin altını çiziyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre 11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 binden fazla kişinin verilerinin analizi sonucunda, kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.

Bir grup Çinli bilim insanı, Birleşik Krallık'taki 500 binden fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Sonuçlar, patates kızartması yemenin kaygı bozukluğu riskini yüzde 12 ve depresyon riskini yüzde 7 artırdığını gösterdi.

Araştırmacılar, bu sonuçların kızartma sürecinde oluşan akrilamid adlı bir kimyasalla bağlantılı olabileceği tezini ortaya koydu. Yapılan bir başka incelemede ise akrilamid verilen bir balığın karanlık köşelerde saklanmaya istekli olduğu ve diğer balıklarla ilgilenmediği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu sonuçların başlangıç niteliğinde olduğunu ve patates kızartması yemeyi bırakma tavsiyesi vermek için yeterli bir sebep olmadığını belirtiyor.

Makalenin yazarlarından Yu Zhang, konu hakkında yaptığı açıklamada "Kızarmış gıdaların kötü etkileriyle ilgili panik yapmaya gerek yok" şeklinde ifade kullanıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.