Pasif İçicilik ve Atriyal Fibrilasyon Arasındaki İlişki

Pasif İçicilik ve Atriyal Fibrilasyon Arasındaki İlişki
 hozathaber.com İnternet Editörü
Yeni bir çalışma, pasif sigara içiciliğin kalp ritmi bozukluğu türü olan atriyal fibrilasyon riskini artırdığını ortaya koydu. Üstelik dumana dışarıda veya içeride maruz kalmanın pek bir şey değiştirmediği de görüldü.

Yapılan yeni bir araştırma, pasif sigara içiciliğinin, kalp ritmi bozukluğu olan atriyal fibrilasyon riskini artırdığını gösterdi. Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin (ESC) EHRA 2024 kongresinde sunulan bu çalışma, sigara dumanına maruz kalmanın kalp sağlığı üzerindeki önemli etkilerini ortaya koydu.

Bulgular

  • Araştırmacılar, 40 ile 69 yaşları arasındaki 400.493 yetişkinin verilerini analiz etti.
  • Pasif içicilerin atriyal fibrilasyona yakalanma riskinin, içmeyenlere kıyasla %6 daha yüksek olduğu bulundu.
  • Pasif içiciliğe maruz kalma süresi arttıkça, atriyal fibrilasyon riskinin de arttığı gözlendi. Haftada 7,8 saat sigara dumanına maruz kalmak, içmeyenlere kıyasla %11 daha fazla kalp ritim bozukluğuna neden oluyor.
  • İçeride veya dışarıda olmanın fark etmediği, pasif içiciliğin düzeyi fark etmeksizin riskin arttığı tespit edildi.

Önemli Noktalar

  • Araştırma, pasif içiciliğin bile kalp sağlığı üzerinde ne kadar zararlı olduğunu göstererek sigaradan uzak durmanın önemini vurguluyor.
  • Çalışma, dışarıda olmanın bile riskleri ortadan kaldırmadığını ve her türlü ortamda ciddi sonuçlar oluşabileceğini gösteriyor.
  • Araştırmacı Dr. Kyung-Yeon Lee, bu tür ortamlardan kaçınmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu bulgular, pasif içiciliğin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini vurgulayarak insanları sigaradan uzak durmaya teşvik etmekte önemli bir rol oynuyor.

Bu haber toplam 7 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.