Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi): 2 bin yıllık bir lezzet

Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi): 2 bin yıllık bir lezzet
 hozathaber.com Muhabiri
.

Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi): 2 bin yıllık bir lezzet

Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi), Mardin'e özgü bir lezzet olup, tarih boyunca sofralarımızda yer almaktadır.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bBxa0qd_-qw[/embed]

Kiliçe adıyla da bilinen Mardin Çöreği, tarçın, yenibahar, karabiber ve mahlep gibi ilginç esansların bir araya gelmesinden oluşuyor ve kendine hayran bırakıyor.

Mardin Çöreği 2 bin yıl boyunca geleneğini korumuş ve sahip olduğu köklü bir geçmişi hikayeleri ile birlikte devam ettirmektedir. Türkiye'nin birçok ilinden rağbet görmektedir.

Mardin'de birçok yıldır yapılan Mardin Çöreği'nin imalat ve satışı ile uğraşan Aslan Elbaner, ürünün uzun yıllardır beğeniyle tüketilen bir lezzet olduğunu ve birçok sofrada çay ile birlikte ekmek yerine tüketildiğini belirtiyor.

Mardin'de ilk çöreklerin Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) olduğunu söyleyen Elbaner, "Yöresel unlu mamüllerimizi yapıp satış işlemleriyle uğraşıyoruz. İlk çıkan ve uzun yıllardan beri Mardin'de tüketilen Mardin çöreğidir. Mardin çöreği ekmek şeklinde büyük bir çörek olup son zamanlarda farklı boyutlarla susamlı, tuzlu, şekerli, mayalı olarak yapılmaktadır." diyor.

"Mardin Çöreği, acı ve mutluluğun paylaşıldığı bir çörek"

Mardin Çöreği'nin maneviyatına da değinen Elbaner, "Mardin çöreği bizim taziyelerimizin son günlerinde dağıtıldığı bir yemektir. Yıllardan beri Mardin'de gelenek halini alarak devam etmektedir. Kakule, mahlep, tarçın, safran, zencefil, zerdeçal, tahin ve doğu baharatları gibi malzemeler kullanarak yapılır. Çörek tatlılığını bu malzemelerden alır ve ortasında hurma bulunur. Hamurunda meyan ve pekmez de mevcuttur. Kesilmeden el ile koparılıp ikram edilir. Mardin çöreği herkes tarafından beğenilir ve çok talep görür. Mayalı olan ürünler daha uzun ömürlüdür, ancak mayasız olanlar sadece 10 gün dayanır. Üretimini bizler yapıyoruz. Çok sayıda kişi farklı illerden gelip Mardin çöreği satın alıyor. Mardin Çöreği, 25 liradan satılmaktadır." şeklinde konuşuyor.

Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) yapımı için gereken malzemeler:

* 500 gr kuru hurma

* 1 çay bardağı ceviz içi

* 3 çay kaşığı tarçın

* 2 çay kaşığı yeni bahar

* 2 çay kaşığı dövülmüş rezen

* 2 adet muskat (Rendelenmiş)

* 2 çay kaşığı mahlep

* 2 çay kaşığı zencefil

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.