Kemik erimesinden korunmak, aslında bu kadar kolaymış: Düzenli spor şart!

Kemik erimesinden korunmak, aslında bu kadar kolaymış: Düzenli spor şart!
Kemik erimesi yani osteoporoz, yaşam kalitesini olumsu etkiliyor. Kemik erimesi, birçok insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Ancak alınacak bazı önlemlerle bu rahatsızlık önlenebilir. İşte detaylar…

Sıkça ortaya çıkan kemik hastalıklarının başında osteoporoz gelir. Bu rahatsızlık söz konusu olduğunda kemiklerin kırılganlığı artıyor. Erken teşhis söz konusu olduğu takdirde hastalığın olumsuz etkileri daha kolay giderilebilir.

Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 200 milyondan fazla osteoporoz hastası var. Bu hastalık özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Osteoporoz rahatsızlığında kemikler kolay bir şekilde kırılır. Hastalığın erken dönemde anlaşılması halinde kemiklerde meydana gelen kırıklar kolay bir şekilde engellenir.

DÜZENLİ OLARAK SPOR YAPILMALI

Osteoporoz hastalığı ile baş etmek için düzenli olarak spor yapılması gerekir. Ancak spor yaparken kişiye özel bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Kişilerin diğer sağlık sorunları göz önünde bulundurularak uygun bir program hazırlanabilir. Sporun yanı sıra kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınabilir.

DOKTORA GÖRÜNÜN

osteoporoz-kemik-erimesi-nedir-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir.jpg

Egzersiz sürecine başlamadan önce bir hekime görünmek gerekir. Bunun yanı sıra eklem ağrıları ve diğer sorunlar ortaya çıkar çıkmaz da hekime görünmekte fayda vardır. Hekimler, osteoporoz rahatsızlığı olanlara, düzenli yürüyüş yapmalarını öneriyor.

Yapılan araştırmalara göre tempolu yürüyüşler, kalça kırığını yaklaşık %30 oranında önlüyor. Haftanın en az 3-4 günü yarım saatlik tempolu yürüyüşler, kemiklerin korunması için faydalıdır. Koşu, ağır kaldırma gibi ağır sporlar; belli kişiler için risk teşkil eder. Osteoporoz rahatsızlığı olanlar, ağır sporlar yerine hafif egzersizler yapmalıdır.

İLERİ OSTEOPOROZ HASTALARI YÜZMEYE BAŞLAMALI

Osteoporoz rahatsızlığının ilerlemesi halinde yüzmek faydalıdır. Düzenli yüzenlerde düşme riski azalır ve denge, daha kolay bir şekilde sağlanır. Düşme riskinin artması, osteoporoz sürecindeki en tehlikeli durumlardan biridir. Zaten yürümekte zorlanan hasta, düştüğü takdirde tamamen başkasının bakımına muhtaç hale gelir.

Düzenli spor yapan hastalarda düşme riski, ciddi anlamda azalır. Uzmanlar, tai-chi egzersizlerini osteoporoz sürecinde tavsiye ediyor. Düzenli yapılan egzersizler ile ağrılar azaltılabilir. Kaslar daha da güçleneceği için kemiklerin kırılma riski de düşer.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.