Kalp Krizi Genç Yaş Gruplarını da Tehdit Ediyor

Kalp Krizi Genç Yaş Gruplarını da Tehdit Ediyor
.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kayan: Kalp krizi, genç yaşlara kadar indi

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü'nde görevli olan Dr. Fethullah Kayan, kalp kriziyle ilgili önemli bilgileri paylaştı. Dr. Kayan, son dönemlerde kalp krizi oranlarının artış gösterdiğini ve artık genç yaş gruplarının da risk altında olduğunu belirtti.

Son dönemde, kalp krizi risklerinin arttığı ve hatta genç yaş gruplarındaki kalp krizi oranlarının bile arttığının altını çizen Dr. Fethullah Kayan, yaygın sigara kullanımının da bir diğer etken olduğuna dikkat çekti.

"Covid-19 aşısı ve kalp krizi arasında doğrudan bir bağlantı yok."

Genç yaş gruplarında kalp krizinin artış gösterdiğine ve Covid-19 aşısının da kalp kriziyle ilgisinin olmadığına vurgu yapan Kayan, "Son zamanlarda kalp krizi vakalarında artış olduğu özellikle genç yaşlarda daha sık görüldüğü malumdur. Sosyal medya mecralarında kalp krizleriyle Covid-19 aşısı arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığı söz konusu. Yapılan çalışmalar, Covid-19 aşısıyla kalp krizi arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını ortaya koymaktadır. Covid-19 hastalığının fizyopatolojisine bakıldığında Covid-19'a bağlı olarak trombo emboli olaylarının daha fazla oluştuğu ve tromboza yatkınlığının daha fazla olduğu görülmektedir. O nedenle, aslında akut kroner (kalp krizi) sendromlarında da artış gözlemlenmektedir. Ancak, Covid-19 aşılarındaki artış oranlarına bakıldığında ve aşı sonrası geçirilen enfeksiyonların daha hafif olduğu göz önünde bulundurulduğunda, aşılama sonrasındaki kalp krizi artışlarının Covid-19 aşısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığı kanıtlanmaktadır." dedi.

"Gençlerde en önemli neden sağlıksız yaşam tarzı ve özellikle sigara."

Kalp krizi riskleri hakkında bilgiler paylaşan Kayan, "Kalp krizi risklerinde, özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol, obezite, ailesel genetik yatkınlık gibi etkenler göz önünde bulundurulur. Bununla beraber, sigara kullanımı, kokain gibi maddelerin kullanımı ve benzeri nedenlerde kalp krizi risklerini artırır. Son dönemlerde, madde kullanımının ve sigara kullanım yaşının da çok düşük yaşlara kadar indiği görülmektedir. Bu da, kalp krizi riskinin genç yaşta ortaya çıkmasına neden olur. Gençlerde yapılan çalışmalarda en önemli faktörün sigara kullanımı olduğunu göstermektedir. O nedenle, Covid-19 aşısından ziyade sigara kullanımının azaltılması önemlidir." dedi.

Kayan, kalp krizlerini tetikleyen nedenleri de sıralayarak, "Kalp krizi özellikle ölümcül bir hastalıktır. Kalp krizi aniden meydana gelebilir ve ağrı gibi şikayetler görülmeyebilir ya da göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, kusma, terleme gibi şikayetlerle de kendini gösterebilir. Bazı kalp krizlerinde ise hastalarda herhangi bir semptom olmadan aniden kalbin durmasıyla karşılaşabiliriz. 45 yaş üzerinde göğüs ağrısı çeken insanların özellikle göğüs ağrısının çene, sol kol veya sırtta yayılan bir ağrı mı olduğuna dikkat etmeleri gerekir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı vb. semptomlar yürüme, merdiven çıkma veya yokuş yukarı yürüme sırasında ortaya çıktığında, kalp damarlarında bir tıkanıklık olabileceği anlamına gelebilir. Bu nedenle, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kriz sırasında bulantı, kusma ve soğuk terleme gibi semptomlar görüldüğünde, 45 yaş üzerindeki kişilerin derhal acile ya da ilgili sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir." açıklamasını yaptı. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.