İç satışlar yükseldi ancak ihracat düştü

İç satışlar yükseldi ancak ihracat düştü
İç satışlar yükseldi ancak ihracat düştü

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin açıkladığı verilere göre, beyaz eşya sektörünün iç satışları Nisan ayında yüzde 27 arttı. Ancak, aynı dönemde ihracat yüzde 54 oranında düştü. İlk dört ayda ise, altı ana ürün grubunda üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azaldı.

TÜRKBESD, nisan ayı üretim, iç satış, ihracat ve ithalat verilerini yayımladı ve beyaz eşya sektöründe dört ana ürün ve altı ana ürün grubunu karşılaştırdı. Buna göre, beyaz eşya sektöründe Nisan ayında iç satışlar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 artarak 841 bin adede yükseldi. Dış satışlar ise, bir önceki yıla göre yüzde 54 düşerek 1 milyon 59 bin adete geriledi. Geçen yılın Nisan ayında bu rakam 2 milyon 301 bin adet idi. İlk 4 ayın toplamına bakıldığında ise, altı ana ürün grubunda üretim bir önceki döneme göre yüzde 5 azalarak 10 milyon 770 bin adet olarak gerçekleşti.

Yurt içi satışlar yüzde 14 artarak 3 milyon 179 adede ulaştı. İhracat ise yüzde 24 düşerek 6 milyon 699 adete geriledi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, küresel ekonomik faktörlerin etkisiyle ihracat performansının zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Ayrıca, beklenen bir düşüş olduğunu dile getirerek, "Avrupa’daki genel ekonomik çalkantılar ve resesyon sinyalleri nedeniyle ihracatımız açısından talep daralması riskinin sürdüğünü söyleyebiliriz" dedi.

Gökhan Sığın, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji kaygıları, güvensizlik ve yüksek enflasyon ortamı sonucu rakamların bu yılın başında küçülmeye geçtiğine dikkat çekti.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.