Geçmişe Yolculuk: Uşak'ta 10-16 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Koruma Altına Alındı

Geçmişe Yolculuk: Uşak'ta 10-16 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Koruma Altına Alındı
Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Onur Erdem, 2023 yılının Ekim ayında Uşak'taki orman kesim sahasında yol yapımı sırasında ortaya çıkan iki fosil ağacı fark ederek koruma altına alınmasını sağladı.

Uşak'ın Banaz ilçesi Ayrancı köyü yakınlarındaki orman kesim sahasında yapılan yol çalışmaları sırasında bulunan ve 10 ila 16 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen 2 ağaç fosili koruma altına alındı.

Banaz Orman İşletme Müdürlüğü'nde koruma altına alınan ağaç fosilleri, Ayrancı köyü sakinlerinden Uşak Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Onur Erdem ile öğretmeni Doç. Dr. Selahattin Polat tarafından keşfedildi.

İncelemeler için alınan numuneler İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi'ne gönderildi ve yapılan analizler sonucunda ağaç fosillerinin 10 ila 16 milyon yıl öncesine ait çamgillere ait olduğu belirlendi.

Ağaç fosillerinin bulunmasında büyük emeği olan öğrenci Onur Erdem ve öğretmeni Doç. Dr. Selahattin Polat, bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda önemli keşiflere imza attı.

Doç. Dr. Polat, yaptığı açıklamada, fosillerin yaklaşık bir yıl önce keşfedildiğini ve incelenmesinin ardından koruma altına alındığını belirtti. Ağaç fosillerinin bölgenin geçmişi ve iklimi hakkında önemli bilgiler sağladığını ifade eden Polat, fosillerin eğitim ve jeoturizm açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ağaç fosillerinin çamgillere ait olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, hangi ağaç türüne ait olduklarının henüz belirlenmediğini söyleyen Polat, bu tip fosillerin Türkiye'de nadir bulunduğunu ve geçmişin coğrafi özellikleri hakkında önemli ipuçları sunduğunu dile getirdi.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 7 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.