Çocukların Düzenlenmesi İçin Yaptırım Uygulamaları Geçerli mi?
Çocukların eğitimi için yaptırım uygulamaları tartışmalı bir konudur. Bazı eğitimciler ve psikologlar, yaptırımların davranış eğitiminde faydalı olduğunu savunurken, bazı uzmanlar ise yaptırımların çocukların psikolojik gelişimlerine zarar verebileceğini ileri sürüyorlar. Bu nedenle, ebeveynler çocuk eğitiminde yaptırım uygulaması yapmadan önce kararsız kalabilirler.
Ebeveynler, çocuklarına yaptırım uygulamaya karar vermeden önce, istenmeyen davranışın neden kaynaklandığını sorgulamalıdırlar. Örneğin, çocuğun yalan söylemesinin nedeni ebeveyninden korkmak olabilir, ders çalışmama nedeni depresyon olabilir, düşük başarı nedeni dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabilir, tırnak yeme nedeni ise artan kaygı olabilir. Ebeveynler, çocuğun neden böyle davrandığını anlayabilmek için bunları zamanında fark etmelidirler.
Çocuklardaki olumsuz davranışların çoğu psikolojik nedenlere dayanmaktadır. İstenmeyen davranışı cezalandırmak istediğinizde, aslında çocuğun psikolojik ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığının bir işaretidir.
Cezalandırma yoluna gitmek yerine, öncelikle ebeveynlerin çocuğun neden böyle davrandığını sorgulayabilmesi önemlidir. Eğer ebeveyn, sebebini tahmin edebiliyorsa, çocuğun ihtiyaç duyduğu sevgi, ilgi veya disiplinle ceza vermek yerine sorunu çözebilir.
Ebeveynlerin, çocuklarına sağlıklı bir disiplin yöntemi olarak uygulayabilecekleri şey, çocuğu sevdiği bir şeyden mahrum bırakmak olabilir. Ancak çocuğun duygularını hedef almaktan kaçınıp yalnızca davranışa odaklanmaya dikkat etmelidirler.
Örneğin, ebeveyn, ödevlerini zamanında yapmayan bir çocuğu bir süre tabletten mahrum bırakmayı düşünebilir. Ancak ebeveyn, "Defalarca ödevlerini yapmanı söyledim, hiç dinlemiyorsun, bak Ahmet ödevlerini nasıl yapıyor, oysa sen tablete sahip olamayacaksın" gibi ifadeler kullanarak, çocuğun duygularını hedef almış olur ve bu bir ceza uygulamasıdır.
Cezalandırma ile mahrum bırakma arasındaki fark, cezanın duyguları hedef almışken mahrum bırakmanın davranışları hedef almasıdır. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklara yönelik olarak, "Ödevlerini düzenli olarak yapmaya başlayana kadar bir süre tablet kullanımına izin verilmeyecek. Eğer ödevlerini yapmak istemezsen tabletini kullanmak istemiyorsun demektir" gibi bir cümle kullanmaları daha sağlıklı olacaktır. Böylece çocuğun psikolojik gelişimi zarar görmez. Çocuk ısrar eder veya ağlarsa, ebeveynler kesinlikle onu ikna etmeye çalışmamalı ve uzun açıklamalardan kaçınmalıdırlar. Böylece çocuğun direnç göstermesi engellenebilir. (İLKHA)
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.