Çin, San Diego Hayvanat Bahçesi'ne Panda Kiralıyor

Çin, San Diego Hayvanat Bahçesi'ne Panda Kiralıyor
Çin'in, yaklaşık 20 yılı aşkın süre sonra ilk kez ABD'nin California eyaletindeki San Diego Hayvanat Bahçesi'ne panda kiralayacağı duyuruldu.

Çin'in, yaklaşık 20 yılı aşkın süre sonra ilk kez ABD'nin California eyaletindeki San Diego Hayvanat Bahçesi'ne panda kiralayacağı duyuruldu. Bu olay, Çin'in "panda diplomasisi" geleneğinde önemli bir adım olarak kaydediliyor.

San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakı Sözcüsü, CNN'e yaptığı açıklamada, hayvanat bahçesi ziyaretçilerinin yakın gelecekte iki dev pandaya kavuşacaklarını belirtti. Ancak pandaların hayvanat bahçesine ne zaman ulaşacağına dair net bir tarih verilmedi.

Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı ise yerel basına yaptığı açıklamada, pandaların San Diego Hayvan Bahçesi'ne yakın zamanda gönderileceğini paylaştı. Bu durum, uluslararası işbirliğinin en önemli ilkesi olan dev pandaların sağlığını ve güvenliğini sağlama amacını taşıyor.

Çin ile ABD arasında yaklaşık 52 yıldır devam eden "panda diplomasisi", 6 Aralık 2000'den itibaren ulusal hayvanat bahçesi için kiralanan Mei Xiang ve Tian Tian'ın 7 Aralık 2023'te ülkeden ayrılmasıyla sona ermişti. Ancak Çin, "panda diplomasisi" programı kapsamında hala 20'den fazla ülkeye panda kiralıyor.

cin-san-diego-hayvanat-bahcesine-panda-kiraliyor.jpg

Pandalar, Çin halkı tarafından büyük bir sempatiyle karşılanıyor ve uzun yıllardır diğer ülkelerle dostluğu pekiştirme, gerginlik yaşanan ülkelerle buzları eritme ve ülke imajını güçlendirme adına önemli bir rol oynuyor.

Geçmişte Pekin'in Washington'la panda diplomasisi, 1972'de başlamış ancak Çin-ABD ilişkilerinin kötüleşmesiyle duraklama noktasına gelmişti. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen yıl aralık ayında sözleşmenin sona ermesiyle 3 pandanın ülkesine geri gönderilmesine ilişkin açıklamada bulunarak, "Çin ve Amerikan halkları arasında dostluk elçisi olarak" ABD'ye tekrar panda gönderebileceklerini ifade etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Bu haber toplam 8 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.