Boğulmalara Karşı Neler Yapılmalıdır?
Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar serinlemek için deniz, göl, gölet, nehir gibi sulara girerler. Ancak bu sularda boğulma tehlikesi de vardır. Bu tehlikeleri önlemek için Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek, İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.
Yazın denizlerde serinlemek için suya girerken ya da piknik yapılan göl, gölet ve nehirlerde boğulma riskini azaltabilmek adına Uzman Yüzme Antrenörü Dölcek, ebeveynlerin çocuklarını gözetimi altında tutmalarını ve can kurtaran dersi almasını önermektedir.
Uğur Dölcek, yüzme eğitiminin önemi konusunda bilinçlendirme yaparak, "Yaklaşık 8 yıldır yüzme eğitmenliği yapıyorum. Özellikle bazı ilçelerde, duruma karşı hazırlıklı olmak için havuzlar kurularak eğitimler veriyoruz. Ebeveynlere çağrımızdır. Yüzme, hem sağlık açısından hem de eğitim açısından çok önemli bir branştır" dedi.
"Bilinçsizce Yüzmek Zararlıdır"
Yüzme sporunun hem sağlık hem de eğitim açısından çok önemli olduğunu belirten Dölcek, "Yüzme eğitimi alınacaksa mutlaka bir eğitmen eşliğinde alınmalıdır. Aksi takdirde, bilinçsizce yüzülür ve vücuda yarar yerine zarar verir. Fizik tedavi amaçlı, kopan lif bağlarını güçlendirmek ya da kambur düzleştirmek gibi durumlarda da bir eğitmenle çalışmak gerekmektedir" şeklinde ifade etti.
Yaz aylarında denizlerde oluşabilecek boğulmalara karşı dikkatli olunmasını ve nehir ve gölet gibi sularda çocukların gözetim altında tutulmasını öneren Dölcek, "Türkiye, 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülkedir. Mardin'de deniz olmadığı için bazı yerlerde piknik alanlarına gidilir ve nehirler ve göletler bulunur. Çocuklar, serinlemek için suya girerler. Bu tür sularda, çocuklarınızı sürekli gözlemlemek önemlidir" dedi.
"İlk Yardım ve Can Kurtarma Eğitimi Gereklidir"
Boğulma durumunda, ilk yardımın gerekliliği ve can kurtarma eğitimlerinin yararlığı hakkında bilgi veren Dölcek, "Can kurtaran eğitimi, herkesin bilmesi gereken bir bilgidir. Suda oluşan kazalar, tehlikelidir. İlk yardım ve can kurtarma eğitimleri oldukça önemlidir. Birisinin bilinci açıksa, direkten suya atlamak yerine ona bir metre uzakta durmak ve onu sakinleştirmek gerekir. Boynundan tutup, onu kurbağa ayak veya sırt üstü pozisyonda sudan çıkarmak gereklidir. Eğer su yutmuşlarsa, suyu çıkarmaları için yardımcı olmanız gerekiyor. Eğer kazazede bilinci kapalıysa, etraftakilere ilk yardım çağırması için yardımcı olmanız gerekiyor" ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.