BM'ye göre 2022'de e-atıklar 62 milyon tona ulaştı

BM'ye göre 2022'de e-atıklar 62 milyon tona ulaştı
Dünyada 2022'de elektronik atıkların (e-atık), 2010'a kıyasla yüzde 82 artışla 62 milyon tona ulaştığı, bunun 1,55 milyon 40 tonluk kamyonu doldurduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayımlanan "4. Küresel E-Atık İzleme (GEM)" raporu, elektronik atıkların dünyada hızla arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre, e-atıkların geri dönüşüm oranı belgelenen artış hızının gerisinde kalarak 5 kat daha hızlı bir şekilde artıyor.

2022'de elektronik atıkların, özellikle bilgisayarlar, cep telefonları ve televizyonlar gibi elektronik cihazların kullanımından kaynaklanan atıkların, 2010'a göre yüzde 82 artarak 62 milyon tona ulaştığı belirtiliyor. Bu miktar, 1,55 milyon 40 tonluk kamyonu dolduracak kadar büyük.

Raporda, elektronik atıkların 2030'a kadar üçte bir oranında daha artmasının beklendiği ifade ediliyor. Bu artışla birlikte 2030'da yıllık e-atık miktarının 82 milyon tona ulaşması öngörülüyor, ki bu da 2022 rakamlarına göre yüzde 33'lük bir artışı temsil ediyor.

bm-raportorleri-uyardi-islam-karsitliginin-endise-verici-seviyelere-ulasti-289a7cf1.jpg

BM raporunda, elektronik atıkların içerisindeki tehlikeli maddelerin, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturabileceği vurgulanıyor. Ayrıca, geri dönüşüm çabalarındaki farkın açılması nedeniyle 2022'de yüzde 22,3 olan belgelenmiş toplama ve geri dönüşüm oranının 2030'a kadar yüzde 20'ye düşmesi öngörülüyor.

Rapor, e-atıkların yönetimi ve geri dönüşüm oranlarının artırılması halinde sağlanacak faydaların maliyetinin 38 milyar doları aşabileceğini ortaya koyuyor.

UNITAR Sürdürülebilir Döngüler Programı Kıdemli Uzmanı Kees Balde, elektronik ürünlerin tamirinin zorluğuna ve atık haline gelmelerine dikkat çekerek, bu e-atıkların çoğunun iyi yönetilmediğini belirtiyor. Balde, raporun altyapıya daha fazla yatırım yapılması ve elektronik eşyaların onarımı ile yeniden kullanımının teşvik edilmesi için bir çağrı niteliğinde olduğunu vurguluyor. Bu yatırımların kendini amorti edeceğini belirtiyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 12 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.