Bakırcılar Çarşısı aşırı sıcaklara rağmen ziyaretçilerini ağırlıyor
Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı'nın 1800'lü yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Çarşı içerisindeki çanak sesleri, ahşap kaplamalı dükkanlar, Arnavut kaldırımı görünümlü taş sokaklar ile insanı farklı bir döneme götüren bakırcılar çarşısı yerli ve yabancı ziyaretçilerin göz bebeği halinde.
Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep'in geleneksel yöntemlerle üretilen bakır eşyaları, Türkiye'nin yanı sıra dünya pazarında da yoğun ilgi görüyor.
Her ne kadar adı Gaziantep Bakırcılar Çarşısı olsa da içerisinde bakır eşyalar haricinde birçok hediyelik eşya ve ihtiyaç malzemesi satıldığı çarşıda yerli ve yabancı ziyaretçiler El işi eşyalar, deri ayakkabılar, baharatlar, tespihler, sabunlar, takılar, bakır eşyalar vb. birçok ürünü tercih ediyor.
Çarşı içerisinde günümüze kadar mesleğini sürdüren bakırcıları izlemeden de geri dönemeyenler büyük bir hayranlık içerisinde kalıyorlar. Elleriyle hala bakıra şekil veren ve bunları müşterilerine sunan ustalar, bakırcılar çarşısının göz bebeği haline geldi.
Emektar bakır ustalarının ürettiği tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler ve diğer ürünler çeşitli motiflerle süslenen eşyalar Türkiye'nin diğer illerinden misafir olarak gidenlerin yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.
"Gaziantep'e gelen bir daha çıkmak istemiyor"
Bakır işlemeciliğiyle tarihe ışık tuttuklarını ve ziyaretçilerin bakıra çok rağbet ettiğini belirten ustalar, "Gaziantep'teki bakırcılığa yalnız bakır olarak baktığımızı sanmayın, tarihimizi ve kültürümüzü canlandırıyoruz. Bakırın üstüne Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işliyoruz. Bunun için Gaziantep'in güvenilir bir il olduğunu durmadan anlatalım. Zaten Gaziantep'e gelen bir daha çıkmak istemiyor. Gaziantep'e 2-3 gününü ayıranlar, bu süreyi uzatıyor ve bu süreyi bir hafta ile 10 güne çıkartıyorlar. Biz mutfaklarda bakıra döndük." ifadelerini kullandılar.
"Rağbet görmeyen modeli zaten yapmayız. 500 çeşit ürün üretiyoruz. Her ürünün bir alıcısı var"
Bakır eşyaların Avrupa ülkelerinde ilgi gördüğünü belirten ustalar, şu şekilde konuştu:
"Gaziantep'te ürettiğimiz ürünlerin çoğu ihraç ediliyor. Ürünlerimizi Japonya'dan Çin'e, Amerika'dan Avrupa ülkelerine ve dünyanın her yerine gönderiyoruz. Hollanda'ya bakırdan su matarası yaptık. İran ve Irak'a bakır veriyoruz. İran'a yıllarca bakır sattık. Çin'e bile ürün sattık, satıyoruz. Bunun için de durmadan yeni model yapıyoruz. Çünkü model ürünleri satılıyor."
Ürünlerinin rağbet gördüğünü kaydeden ustalar, "Rağbet görmeyen modeli zaten yapmayız. 500 çeşit ürün üretiyoruz. Her ürünün bir alıcısı var. İmalatçı olduğumuzdan dolayı imalatçı talebe göre ürün üretir. Yaptığımız ürünler talep görüyor ve satılıyor. Müşterinin isteğine göre ürün yaptığımızdan dolayı da bütün ürünlerimiz ayrı ayrı ülkelere gönderiliyor. Her ürünün kendine göre müşterisi var. Ürettiğimiz bütün ürünler satılıyor." diye konuştular. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.