Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması

Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması
Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması

Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon rakamlarını değerlendirerek şunları söyledi: "Enflasyon, Aralık ayında bir baz etkisiyle düşmeye başlayacaktı ve bu öngörümüz gerçekleşiyor. Emtia fiyatları beklenmedik bir şekilde arttı ve tüm dünyada enflasyonist baskı oluştu. Kurlardaki artışla birlikte, enflasyonu en yüksek seviyede yaşayan ülkelerden biriyiz. Halkımız enflasyonu ağır bir şekilde hissetti. Enerji fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki stabilizasyon, enflasyonun gözle görülür bir şekilde düşmesine neden oldu. 44 seviyesinin altına inmesi de bizim için sürpriz oldu. Artık enflasyonun düşüş süreci baz etkisinden kaynaklanmıyor."

Nebati konu hakkında şöyle devam etti: "Motorin fiyatları geçen yıl 30 liraydı ve şimdi 22 liranın altına düşmüş durumda. Benzin fiyatları da 27 liraya kadar çıktı, şimdi ise 20'nin altına düşecek. Tarım üreticileri, motorin, gübre fiyatları ve lojistik maliyetlerinde azalma yaşadılar. Enflasyonun yaz aylarında azalması bekleniyor. Ekonomik Programdaki Hedeflere bağlıyız. Deprem nedeniyle enflasyon etkisi sınırlı olacak.

Nebati, "Bakanlık zam için çalışma yürütüyor" şeklinde konuştu ve şunları söyledi: "Çalışan ve emeklilerin enflasyon karşısında zarar görmesini engelleyecek politikalar uygulanıyor. Asgari ücrette yüzde 100'e yakın bir artış, emekli ve memurlara da yüzde 85 artış yapıldı. 7,500 TL'nin üzerindeki maaş alanlar, imkandan yararlanamıyorlar diye tepki gösterdi. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapıyor. Toplu sözleşmede yer alan 6 puanlık ödemenin yanı sıra, enflasyon farkı da var. Yeterli oranda değilse, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bütçe disiplininden taviz vermeden kaynak sağlamaya çalışıyoruz."

Türkiye Ekonomi Modeli hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Nebati, "Düşük faiz ile ülkeyi yönetebildiğimizi gördük" dedi. Ekonomi politikasında kısmi düzeltmeler yapılacağını da söyledi.

"Piyasada dolar sıkıntısı var mı?" sorusuna yanıt veren Nebati, "Döviz kurlarındaki rallinin tekrar gerçekleşeceği dedikoduları gerçeği yansıtmıyor. Dövizdeki ikili fiyatın oluşması dedikoduları güçlendirse de ralli olması söz konusu değil" dedi.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.