Bahar Aylarında Alerjik Hastalıklara Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bahar Aylarında Alerjik Hastalıklara Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bahar ayları, birçok alerjik hastalığı beraberinde getiriyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Vedat Erdem, alerjik hastalıklara karşı dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Dr. Erdem, toplumun alerjik hastalıklara gereken önemi vermediğini belirterek, bazen kendinde alerjik hastalık olduğunu düşünenlerin yanıldığını ve yanlış tanı yüzünden gereksiz yere tedavi aldıklarını ya da hayatlarını kısıtladıklarını gözlemlediğini ifade etti.
"Alerjik Hastalıkların Tanı Konulması Deneyim Gerektirir"
Alerjik hastalıkların çok yaygın olduğunu belirten Erdem, "Alerji, bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı verdiği anormal bir tepkidir. Vücudumuz, alerjik olduğu maddelere verdiği tepkilerle veya reaksiyonlarla farklı organ sistemlerinde belirtilere neden olabilir. Bulgular, yaşamı tehdit eden anafilaksiden çok hafif olabilir. Alerjen olarak adlandırdığımız yabancı maddelere maruz kaldığınızda alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, yüzde, dudaklarda ve gözde şişlik, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, bayılma gibi şikayetleriniz alerjik bir hastalığa bağlı olabilir. Alerjik hastalıkların tanısı deneyim gerektirir. Kimi zaman kendinde alerjik hastalık olduğunu düşünenlerin yanlış tanı yüzünden gereksiz yere tedavi aldıklarını ya da hayatlarını kısıtladıklarını görüyoruz. Bu nedenle, mutlaka ilgili uzman tarafından değerlendirme yapılmalıdır." dedi.
"Polenlerin Yoğun Olduğu Mevsimlerde Dışarı Çıkmayın"
Özellikle son zamanlarda havaların ısınmasıyla birlikte ağaç ve çiçek polenlerinin etrafa yayılmasıyla birlikte alerjik belirtileri olan hastalarda artış görüldüğünü söyleyen Erdem, "Polenler (çiçek tozları), çiçekli bitkilerin çoğalmasına neden olan protein yapısında maddelerdir. Polen taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük olup bir polen tozunda binlerce polen tanesi olabilir ve rüzgarla kolayca taşınabilirler. Polen alerjisi olan kişilerde polenle karşılaşmanın ardından belirtiler görülebilir. Burun akıntısı, alerjik rinit belirtileri, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik ve ayrıca astım ataklarına neden olabilir. Polenlerden korunmak için polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde mümkünse dışarı çıkmayın. Dışarıda aktiviteler yapmanız gerekirse, polenlerin yoğun olduğu saatlerde plan yapmaktan kaçının. Kapalı ortamlarda spor yapmayı tercih edin ve şapkalar, gözlükler, uzun kollu ve bacaklı giysiler gibi polenlerden koruyan önlemler alın. Eve veya araca polen girmesine izin vermeyin, çamaşırlarınızı polen mevsiminde ev içerisinde kurutun ve kapı ve pencerelerinizi polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapalı tutun. Ayrıca, polen filtreli klima kullanabilirsiniz ve araba kullanırken camları kapalı tutmaya dikkat edin." şeklinde konuştu.
"Tüm Dünyada Sadece 300 Milyon Astımlı Hasta Var"
Alerji konusunun toplumda bazen hafife alındığını söyleyen Erdem, "Alerji konusu önemlidir ve toplumda yüksek oranda görülür. Son 30-40 yıl içerisinde çok yaygın bir hal aldı. Tüm dünyada sadece astım hastası sayısının 300 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle, alerjik hastalıkların tanısının her hastalığa özgü olarak yapılması önemlidir. Vücutta aşırı duyarlılık gelişir ve alerjik ilaçları kullanarak ve sıkı takip ile hastalarımızı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Hastalarımızın bu konuya daha fazla önem vermesi gerekmektedir." diye konuştu.
Erdem, son olarak alerjik hastalığın nasıl kontrol altında tutulabileceği hakkında şu önerilerde bulundu:
"Şikayetlerinizin nerede, ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını bilin. Alerjenlerden uzak durun ve tedavinizi (ilaç, aşı vb.) harfiyen uygulayın. Bu tedavinin temel stratejisi üç kurala bağlıdır: Şikayetlerinizi nerede, ne zaman ve nasıl yaşadığınızı bilin, alerjenlerden uzak durun ve tedavinizi harfiyen uygulayın. Bu üç kurala uyarak hastalığınızın kontrol altında tutulması daha kolay olacaktır."(İLKHA)
Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.