Artan Sıcaklıkların Tetiklediği Hastalıklara Dikkat

Artan Sıcaklıkların Tetiklediği Hastalıklara Dikkat
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım Artan Sıcaklıklar konusu ile ilgili bilgiler verdi.

Yaz döneminde artış gösteren sıcaklıklar birçok ciddi hastalıkları da etkiliyebiliyor. Artan sıcaklıklara alışık olmayan vücutlarımız fazla Sıcaklığa maruz kaldığında ciddi sorunları tetikliyebiliyor. Sıcaklık artışı ile birlikte terleme ve cildimizden sıvı kaybı oluşuyor. Bu da ani tansiyon düşmelerine kalbe giden kan akımının azalmasına ve kalp krizi riski gibi hayatı tehdit edecek hastalıklara neden olabiliyor.

Sıcaklık değeri arttıkça öncelikle yorgunluk, bitkinlik gibi... sıcak çarpması alametleri görülür terleme ve sıvı kaybı yerine konmadığı takdirde sıcak krampları ve ani bayılmalar etkisini gösterebilir.Terleme ve sıvı kaybı başladığındao eksiklik yerine koymak en önemli koruma tedbiridir. Sıcaklıklara fazla olmasına ilşkin maruziyetler ilk zamanlarında tehlikeli belirtiler daha fazla görülmektedir. Zaman içerisinde sıcak maruziyet yine vücudumuzun uyum sağlama mekanizmaları devreye girmesiyle birlikte biraz daha azalmaktadır.

Artan Sıcaklıklarla beraber damarlarda genişleme terleme su ve tuz kaybı meydana geliyor, sıcaklık fazlalıkları'nın maruziyeti ve terleme devam ettiği müddetce bir süre sonunda damar içerisindeki kan miktarı koyulaşıyor. ve bunun sonucu önemli organlara giden kan değerinde'ki miktar azalmaya ve sonunda kalp krizi, felç, bayılma vs. gibi ölüme kadar gidebilecek alametlere neden olabiliyor. Yaz dönemlerinde özellikle yaşlı kronik hastalar tansiyon düşürücü,idrar söktürücü ve kalp hızını etkileyen ilaç kullanan kronik hastalar sıcaklıklara daha fazla dikkat etmelidir.

Sıcakların tetiklediği hastalıklara dikkat

Yine sıcaklıkla birlikte en önemli hastalıklardan bir tanesi ultraviyole zararlı güneş ışınlarına maruz kalma neticesinde güneşten saklanamayan vücut bölgelerimizi özellikle yüz bölgesinde cilt kanseri riskinin artmasıda kaçınılmazdır.Özellikle ultraviyole güneş ışınlarının yoğunlaştığı öğle saatlerinde korunmasız uzun süre maruziyet sonucunda akut ciltte görülen yanıklar ve kızarıklar ve uzun dönemde de cilt kanseri görülebiliyor. Bundan korunmak için güneşten saklayan kıyafetler cildi koruyan kremler kullanılabilir.Yine sıcaklıkla birlikte aşırı terleyen bölgelerde mantar enfeksiyonlarında belirgin artışlar belirtilebiliyor. Terleme bölgelerinde Mantar enfeksiyonunu en düşük değerlere indirmek için o bölgelere daha uygun bir kıyafet seçilebilir.Pamuklu terlemeyi çabucak azaltan ve kuruması hızlı olan kıyafetler tercih edilebilir.Yine artan sıcaklıklar Migren baş hastaları için de atakları bir derece arttıran bir faktör olabilir. Isı ve nem artışının ve baş ve yüz bölgesine sıcak güneş ışınları'nın maruziyetinin migren atak fazlalığını belirgin derecedeartırdığı görülmüştür. Bu hastaların özellikle sıvı kaybına ve sıcak havalara daha dikkat etmeleri kendileri için daha önemlidir.Yine yaz aylarında sıcak havanın etkisi klimaların yoğun kullanımı ile burun kanamalarını da artış gösteren değerlerden biri. Burun kan damarlar açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için kuru ve sıcak hava burun içerisindeki
koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak burundaki damarların çatlamasını kanamasını gerçekleştiriyor. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 73 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.