Alper Gezeravcı'nın Uzaydaki Misyonu: Türk Bilim İnsanları Yüksek Tuzlu Ortamlara Dayanıklı Bitkiler Üzerine Çalışıyor

Alper Gezeravcı'nın Uzaydaki Misyonu: Türk Bilim İnsanları Yüksek Tuzlu Ortamlara Dayanıklı Bitkiler Üzerine Çalışıyor
Ege Üniversitesi, astronot Alper Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen "Schrenkiella parvula" bitkisine ilişkin uzayda yaptığı deneyin sonuçlarını paylaştı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği deneylerden birinin, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday liderliğinde yürütülen "Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte" isimli deney olduğu hatırlatıldı.

Yüksek tuzlu ortamlara dayanıklı olan Schrenkiella parvula bitkisinin, düşük yer çekimi koşullarında nasıl bir adaptasyon göstereceğinin araştırıldığı deney süresince, bitkilerin günlük fotoğraflarının proje ekibine ulaştırıldığı vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Barış Uzilday, deneyin başlangıcında bitkilerin hızla çimlendiğini ve beklenen büyüme seviyelerine ulaştıklarını ancak mikro yer çekimi altında yaprak ve gövde şekillerinin değişiklik gösterdiğini belirtti. Schrenkiella parvula bitkisinin Tuz Gölü çevresinde yüksek tuzluluğa, ağır metale ve farklı sıcaklık koşullarına dayanıklı olduğunu ifade eden Uzilday, bu özelliklerin gelecekte Mars gibi insanların kolonize etmeyi hedeflediği alanlarda tarım yapmayı mümkün kılacağını dile getirdi.

Deney sürecinin devam ettiğini aktaran Doç. Dr. Uzilday, bitkilerin Alper Gezeravcı tarafından hasat edildiğini ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda derin dondurucuda muhafaza edildiğini belirtti. Bitkilerin, dünyaya getirildikten sonra büyüme performanslarının yanı sıra RNA dizilimindeki değişikliklerin de inceleneceğini kaydetti.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 12 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.