Adalet Bakanı Tunç: AYM Kararı Yetkisizlikten Ret Edilmeli

Adalet Bakanı Tunç: AYM Kararı Yetkisizlikten Ret Edilmeli
Adalet Bakanı Tunç, AYM'nin Can Atalay başvurusuna ret kararı hakkında, "AYM'nin yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP'nin başvurusunu ve Atalay'ın avukatlarının yeni başvurusunu değerlendirdi.

Bakan Tunç, AYM kararına ilişkin olarak "Kararın, 'Karar verilmesine yer olmadığı' şeklinde değil, burada yetkisizlik nedeniyle 'ret' kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

AYM'nin henüz gerekçeli kararını yayımlamadığını belirten Tunç, "Çünkü Anayasa'nın açık hükmü mevcut. Eğer AYM'nin bu kararı, Meclis'te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyle alındıysa, bu doğru bir yaklaşım değildir. Kesin hüküm zaten Meclis'te okundu" şeklinde konuştu.

MADEN FACİASI: HESAP VERİLECEK Erzincan İliç'te meydana gelen ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden faciasına dair bilgi veren Tunç, "Sorumlular, bu kaza sonucunda yaşananlarla ilgili yargı önünde hesap verecekler" dedi.

AYM'YE CAN ATALAY TEPKİSİ Tunç'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"AYM'nin gerekçeli kararını görmek lazım. Gerekçeli karar henüz yayımlanmadı. AYM'nin bu kararı henüz açıklamadı. Ancak gerekçeli karar verildiğinde, kararın dayandığı gerekçeyi öğrenmiş olacağız. 84. madde, milletvekilliğinin düşme nedenlerini belirtir. Bu nedenlerden biri kesin hükümle düşmedir ve bu durumda 85. maddeye göre AYM'ye başvurulamaz.

İlke Haber Ajansı'nın Servis Ettiği Habere Göre; Can Atalay'ın milletvekilliği, zaten Meclis'te kesin hüküm okunduğu için düşmüştür. Bu durumda AYM'ye başvuru yapıldı. Henüz AYM'nin gerekçeli kararını görmedik, ancak kararın 'karar verilmesine yer olmadığı' şeklinde değil, burada yetkisizlik nedeniyle 'ret' kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Anayasa'nın açık hükmü mevcut.

Kararın gerekçesi, ancak gerekçeli kararda yer alacaktır. Eğer AYM'nin kararı, Meclis'te okunan kesin hükmün tartışılması nedeniyle alındıysa, bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü kesin hüküm zaten Meclis'te okundu.

Ancak kararın 'karar verilmesine yer olmadığı' şeklinde alınması, ilgili konuda Anayasa'nın 85. maddesi gereğince AYM'ye başvurulamayacağını ve TBMM Genel Kurulu tarafından bir karar alınmadığını belirtir. Çünkü sadece kesin hüküm okunur ve milletvekilliği düşer, milletvekilleri bir oylama yapmaz. Dolayısıyla bu tür bir işlem olmadığı için 'karar verilmesine yer olmadığı' şeklinde bir karar alınsa, durum farklı olur.

Burada AYM'nin önceki kararları ve iştirakları önemli. Daha önceki başvurularda AYM, ret kararı vermiştir. Ancak bu durumda farklı bir durum söz konusu. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra, daha net bir değerlendirme yapabileceğiz."

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.