5 yılda eskimiş kabul edilen bir çip fabrikası ne kadara kuruluyor?

5 yılda eskimiş kabul edilen bir çip fabrikası ne kadara kuruluyor?
 hozathaber.com Muhabiri
.

5 yılda eskimiş kabul edilen bir çip fabrikası ne kadara kuruluyor?

Avrupa Birliği (AB), çip üretimindeki payını artırmak için 43 milyar avro kaynak sağlama planı üzerinde anlaştı. Çip fabrikaları çok yüksek maliyetle kuruluyor ve teknolojik ilerleme nedeniyle 5 yılda eski hale geliyor.

AB Konseyi, Avrupa genelinde çip üretimini artırmak için hazırlanan çip yasasında uzlaşı sağlandığını açıkladı. Çip yatırımları için AB, daha cazip bir yer haline gelecek ve çipteki tedarik sıkıntılarının önüne geçmek için bir sistem kurulacak. Toplamda 43 milyar avroyu aşkın kamu ve özel yatırım, çip alanında büyük ölçekli teknolojik kapasite artırma yatırımlarını destekleyecek. Ayrıca, AB'nin çip üretimindeki payının 2030 itibarıyla yüzde 20'ye ulaşması hedefleniyor. Şu anda AB'nin çip üretimindeki payı yüzde 9'dur.

Yasa, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Çipler, akıllı telefonlardan otomobillere kadar pek çok teknolojik ürünün içinde yer alıyor.

Çip üretimi Asya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda gerçekleştiriliyor. Çip üretiminin neredeyse yarısı ve gelişmiş çiplerin neredeyse tamamı Tayvan'da üretiliyor. ABD ve Çin gibi dünya devletleri de benzer çip stratejileri belirlediler ve bu alana yatırımlarını hızlandırdılar. Hali hazırda, Intel (ABD), Samsung (Güney Kore) ve TSMC (Tayvan) gibi firmalar, çip üretiminde lider konumdadırlar.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.