Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü nedir, insandan insana bulaşır mı?
Mpox Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır? Japonya’da İlk Ölüm Gerçekleşti!
Japonya’da maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü kaynaklı ilk ölüm vakası yaşandı. Japonya Sağlık Bakanlığı, Temmuz 2022’den bu yana 227 kişide mpox virüsü tespit edildiğini duyurdu. Peki, mpox virüsü nedir, hangi hayvanlardan ve nasıl bulaşır? İşte mpox virüsü hakkında bilmeniz gerekenler…
Mpox Virüsü Neden Olur?
Mpox virüsü, endemik bir virüsün neden olduğu nadir bir hastalıktır. Virüs, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere iki farklı şekilde görülebilir. Kongo türü daha ağır seyreden ve ölümcül olabilen bir türdür. Batı Afrika türü ise daha hafif belirtiler gösterir ve genellikle iyileşme ile sonuçlanır.
Mpox virüsü, daha önce maymun çiçeği olarak adlandırılıyordu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bu terimin ırkçı ve küçük düşürücü olduğunu belirterek, hastalığın adını mpox olarak değiştirdi. Bu değişiklik, 2022 yılında yürürlüğe girdi.
Mpox Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Mpox virüsü, 1980 yılında yok edilen çiçek hastalığına çok benzer belirtiler gösterir. Hastalık, şu belirtilere neden olabilir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Hâlsizlik
- Üşüme
- Kas ve sırt ağrısı
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Yüzde ve vücutta kızarıklık, şişkinlik ve kabarıklık
Hastalığın belirtileri, virüsle temas ettikten 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık, genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşir. Ancak bazı durumlarda, hastalık ciddi komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir.
Mpox Virüsü Nasıl Bulaşır?
Mpox virüsü, virüsü taşıyan hayvanlardan, insanlardan veya virüs bulaşmış materyallerden bulaşabilir. Virüs, şu yollarla geçebilir:
- Hayvanların çizik, ısırık veya vücut sıvılarıyla temas etmek
- İnsanların solunum damlacıklarıyla yakın temas etmek
- Virüs bulaşmış eşya, giysi, yatak takımı veya havluyla temas etmek
Mpox virüsü, genellikle hayvandan insana bulaşır. Virüsü taşıyan hayvanlar arasında maymunlar, sincaplar, tavşanlar, fareler, sıçanlar, kirpiler ve devekuşları bulunur. Virüs, nadiren de olsa insandan insana bulaşabilir. Bu durum, genellikle uzun süreli yüz yüze yakın temas sonucunda olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.