Tunceli'de Ev Kadınlarına Halı ve Kilim Dokumacılığı Eğitimi Veriliyor

Tunceli'de Ev Kadınlarına Halı ve Kilim Dokumacılığı Eğitimi Veriliyor
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yaşayan Gülfiraz Al, kurduğu atölyede ev kadınlarına halı ve kilim dokumacılığı eğitimi veriyor.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yaşayan Gülfiraz Al, kurduğu atölyede ev kadınlarına halı ve kilim dokumacılığı eğitimi vermektedir. Gülfiraz Al, uzun yıllar İstanbul'da çalıştıktan sonra emekli olmuş ve memleketine dönerek bu projeyi hayata geçirmiştir. Atölyeyi kurmak için İstanbul'dan temin ettiği dokuma tezgahı ve ipleri kullanmış ve Ovacık Doğal Ürünleri Kooperatifinin de desteğiyle çalışmalarına başlamıştır. Haftanın 5 günü ücretsiz kurslar düzenleyen Al, ev kadınlarının el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Kursiyerler, dokudukları halı ve kilimleri satışa sunarak gelir elde etme fırsatı bulmaktadır. Gülfiraz Al, ilerleyen zamanlarda yöredeki göçerlere ait yünleri kullanarak kendi halılarını üretmeyi hedeflemektedir.

Gülfiraz Al'ın atölyesi, Ovacık ilçesinde geleneksel el dokumacılığına ilgi duyan kadınlara eğitim vermek amacıyla açılmıştır. Atölyede çalışan kadınlar, haftanın 5 günü bir araya gelerek birlikte çalışmaktadır. Al ve kursiyerler, el dokuması halılar, kilimler ve panolar üretmektedir. Bu ürünler, yerel pazarlarda satışa sunulmakta ve gelir elde edilmektedir.

Kursiyerlerden Ayfer Yılmaz, atölyede geçirdiği zamanı kaliteli bulduğunu ve yeni arkadaşlar edindiğini ifade etmiştir. Aynı zamanda, ortak çalışmanın önemini vurgulayarak, gelecekte atölyeyi büyüterek daha fazla kadına eğitim imkanı sağlamak istediklerini belirtmiştir.

Bu tür atölyeler, geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine katkı sağlamak amacıyla önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede kadınlar el becerilerini geliştirerek kendi ürettikleri ürünleri pazarlayarak gelir elde edebilmekte ve aile ekonomilerine katkıda bulunabilmektedir.

Gülfiraz Al'ın girişimi ve bu tür sosyal projeler, yerel kültürün ve el sanatlarının sürdürülebilirliğini desteklemektedir. Kadınlara verilen eğitimler sayesinde değerli bir el sanatı olan halı ve kilim dokumacılığı da gelecek nesillere aktarılmaktadır.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.