Renkli Taşlardan Resimler Yapan Ressam Bingöllü Ali Rıza Kılıç'ın Eserleri 16 Ülkede Sergilendi

Renkli Taşlardan Resimler Yapan Ressam Bingöllü Ali Rıza Kılıç'ın Eserleri 16 Ülkede Sergilendi
Bingöllü ressam Ali Rıza Kılıç, doğadan topladığı renkli taşları el emeğiyle toza dönüştürerek resimler yapmaktadır. Kılıç'ın köyündeki atölyesinde hazırladığı eserleri, 16 farklı ülkedeki sanatseverlere ulaşmıştır.

Bingöl merkeze bağlı Kuruca köyünde yaşayan 50 yaşındaki Ali Rıza Kılıç, doğadan topladığı renkli taşları kullanarak el emeğiyle resimler yapmaktadır. Kılıç, çocukluğunda yaşadığı bir korku sonrasında resim yaparak ve kitap okuyarak bu durumu atlatmıştır. İlk çalışması olan küçük bir heykeli, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un resmini görerek yapmıştır.

Doğa ile iç içe olan Kılıç, dağlarda yürüyüş yaparken renkli taşları toplamaya başlamıştır. Bu taşları atölyesinde biriktiren ve ellerinin yaralanmasına rağmen demir tokmakla toz haline getiren Kılıç, ahşap suntalar üzerine bu taş tozlarıyla boya kullanmadan resimler yapmaktadır. Taş tozunu silikonla sabitleyen Kılıç, uzun bir emek vererek eserlerini ortaya çıkarmaktadır. Atölyesinde eserlerini sergileyen Kılıç, Bingöl'de açtığı sergisini zamanla Türkiye'nin başka illerine taşımıştır. 32 yılda yaklaşık 3 bin eser üreten Kılıç, bu eserlerini Fransa, ABD ve başka 16 ülkedeki sanatseverlere ulaştırmıştır.

Kılıç, askerlik görevinden sonra profesyonel olarak resim yapmaya başlamıştır ve bugüne kadar çeşitli kentlerde 33 sergi düzenlemiştir. Kendisine çok emeği geçen Elazığlı ressam Bünyamin Cumurcu'ya minnettar olduğunu belirten Kılıç, aldığı övgülerin azmini artırdığını ifade etmiştir. Kılıç, resimlerinde genellikle Anadolu kültüründen esinlendiğini ve çocukluk hikayelerinden yola çıkarak çalışmalar yaptığını söylemiştir.

Kılıç, renkli taşları bulmanın zorluğuna değinerek, öğrencilerinin bu tekniğin zorluklarına katlanamadığını belirtmiştir. Çalışmaları için MDF tahta kullanarak kalemle çizim yapmaktadır. Ana fonu taş tozuyla oluşturduktan sonra katmanlar halinde çalışmalarını sürdürmekte ve günlerce hatta aylarca emek vermektedir. Eserlerinin dünyanın 16 ülkesinde sergilendiğini ve en fazla eserinin Paris'te bulunduğunu dile getirmiştir.

Ali Rıza Kılıç, Bingöl'de yaşamaktan ve çalışmalarını orada sürdürmekten mutluluk duyduğunu belirtmiş ve ülkesini yurtdışında tanıtarak Bingöl için bir şeyler yapmak istediğini vurgulamıştır. Ayrıca, resimlerinin sürekli görülebileceği bir mekan kurma hayali olduğunu paylaşmıştır.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bu haber toplam 471 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.