Malatya'nın Tarih ve Doğa Şöleni, 65 Milyon Yıllık Geçmişi ve Hitit Güneş Tanrıçasının Efsanevi İzleri!
Malatya'nın eşsiz doğal güzelliklere sahip beldesi Akçadağ ilçesinde yer alan Levent Vadisi, sadece 65 milyon yıl öncesine ait jeolojik oluşumuyla değil, aynı zamanda kültürel zenginlikleriyle de bilim dünyasının ilgisini çekiyor. 28 kilometrelik uzunluğuyla göz kamaştıran vadide, Neolitik çağdan kalma izlerin yanı sıra Hitit medeniyetinin etkileyici izleri de bulunmaktadır. Bu bölge, Hitit Krallığı'nın baş tanrıçası Arinna'nın güneş tanrıçası olarak düşünülen, 2 bin 800 yıllık kaya kabartması ve tapınak alanı ile öne çıkıyor.
İhlas haber ajansının servis ettiği habere göre;İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu, Levent Vadisi'nin sadece jeolojik değil, aynı zamanda kültürel anlamda da bir dünya mirası olduğuna vurgu yaparak, bölgenin ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini taşıdığını belirtti. M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Hitit dönemine ait olan ve baş tanrıça Arinna'nın güneş tanrıçasına ait olduğu düşünülen kaya kabartmasının vadideki tarihi zenginliği vurguladığını ifade etti.
İskenderoğlu, figürün detaylı tasarımının zamanla aşındığını, ancak 2 bin 800 yaşındaki eserin bir zamanlar renkli ve ayrıntılı bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Levent Vadisi'nde yaşayan insanların, günümüzden 2 bin 800 yıl önce bile özgün bir biçim ve renk anlayışıyla sanatta ileri bir medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten İskenderoğlu, vadideki sanatın, tarih boyunca inançları ve medeniyetleri izleyen bir miras olduğunu vurguladı.
Bu eşsiz Güneş tanrıçası figürünün, Anadolu'daki eşsiz örneklerden biri olduğunu belirten İskenderoğlu, vadideki sanatın, tarihsel derinliği ve kültürel zenginliği ile bilim dünyasını büyülediğini ifade etti.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.