"Erzincan'da Bakırcılık Yeniden Canlanıyor: Sağlık ve Geleneksel Ürünlere Talep Artıyor!"

"Erzincan'da Bakırcılık Yeniden Canlanıyor: Sağlık ve Geleneksel Ürünlere Talep Artıyor!"
Erzincan'da bakır ustaları, hediyelik eşya ve günlük mutfak gereçleri kullanımlarıyla kaybolmaya yüz tutmuş bakırcılığı yaşatmaya çaba gösteriyorlar.

Erzincan'da bakır ustaları, hediyelik eşya ve günlük mutfak gereçleri kullanımlarıyla unutulmaya yüz tutmuş bakırcılığı yaşatma çabası gösteriyorlar. Pandeminin başlarında ham haliyle kilosu 45 TL olan bakır, şu anda 302 TL'ye yükselmiş durumda. Bakır mutfak eşyalarına olan ilginin azalmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutan bakır ürünleri, sağlığın önem kazanmasıyla tekrar rağbet görmeye başladı. Daha sağlıklı olması nedeniyle Erzincan'ın binlerce yıllık geçmişine ışık tutan bakır ürünler, vatandaşların tercihi haline geliyor.

Erzincan'da bakır atölyesi bulunan Recep Karakaş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yükselen döviz, altın ve gümüş fiyatlarından sonra bakır madeninin fiyatının da hızla arttığını belirtiyor. Eskiden Erzincan'da bakıra olan talebin oldukça fazla olduğunu söyleyen Karakaş, bakırcılık mesleğinin günümüzde talep azalması nedeniyle zorlu bir dönem geçirdiğini dile getiriyor. Bakırın fiyatının pandemi başlarında 45 TL iken şu anda 302 TL'ye çıktığını ifade ediyor. Bakır mutfak araç gereçlerinin sağlıklı olması nedeniyle tercih edildiğine vurgu yapıyor. Bakır çaydanlık ve semaverlerin sıcak suyu hızlıca ısıttığını ve geç soğuttuğunu, çayın lezzetini başka hiçbir şeyde alamayacağını belirtiyor. Ayrıca bakır sürahi sayesinde soğuk suyun ısınmasını önlediğini ve su içindeki bakterileri öldürdüğünü ekliyor.

Recep Karakaş, sağlıklı bir yaşam için her evde bakır ürünlerin bulunması gerektiğine dikkat çekiyor ve bakır ürünlerin yapımının oldukça zor olduğunu ve bütün aşamalarının atölyelerinde yapıldığını ifade ediyor. Bakırın işlemesinin polisajdan keçeye, sıvamadan fırça işlemine kadar bir dizi aşamadan geçtiğini aktarıyor.

Yeraltı Çarşısında bakır esnaflığı yapan Necmi Taş ise bakır fiyatının Erzincan ekonomisine katkı sağlayan dolar ve akaryakıt fiyatlarını geçtiğini söylüyor ve fiyat artışlarının işlerini zorlaştırdığını ifade ediyor.

Sonuç olarak, Erzincan'da bakır ustaları geleneksel bakırcılığı yaşatma çabası gösteriyor. Bakır ürünlere artan ilgi, sağlıklı yaşam düşüncesinin ön plana çıkmasıyla birlikte tekrar canlanmış durumda. Ancak bakır fiyatlarının yükselmesi, sektördeki zorlukları da beraberinde getiriyor. (İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.