Erzincan Depremleri

Erzincan Depremleri
erzincan depremi

Erzincan depremi, Türkiye’nin en yıkıcı ve en çok can kaybına neden olan depremlerinden biridir. Erzincan, tarihi boyunca birçok deprem yaşamıştır, ancak 1939 ve 1992 yıllarındaki depremler en büyükleri olarak kayıtlara geçmiştir.

1939 Erzincan depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen depremdir. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı. Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi ve batıya doğru göç eden bir dizi büyük depremin ilki olarak kabul edildi. Deprem sonrasında Erzincan kent merkezi tamamen harabeye döndü.

1992 Erzincan depremi, 13 Mart 1992 tarihinde yerel saatle 19.08’de Türkiye’de Erzincan ilinin güneydoğusunda meydana gelen depremdir. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 653 kişi öldü, 8057 bina hasar gördü veya yıkıldı. Bu deprem 1939 Erzincan Depremi’nin merkez üssü yakınındadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Erzincan, bu depremle beraber tarihindeki altıncı büyük depremi yaşamıştır. Deprem Erzincan’da can kaybına ve maddi hasara, Erzurum ve Bingöl’de ise maddi hasara sebep oldu. Kamu binalarının da hasar görmesi yardım çalışmalarını yavaşlattı. Yapıların birçoğunun 1939 Erzincan Depremi sonrası 1940’ta çıkarılan deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı anlaşıldı.

Erzincan depremleri, Türkiye’nin sismik riskini ve önlem almanın önemini gösteren acı olaylardır. Bu depremlerden sonra yapılan çalışmalarla Erzincan kent merkezi yeniden inşa edilmiş ve daha güvenli bir hale getirilmiştir. Ancak hala daha yapılması gereken çok şey vardır. Deprem gerçeğiyle yaşayan Türkiye’nin, her anlamda hazırlıklı olması ve dayanışma içinde olması gerekmektedir.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

Bu haber toplam 342 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.