Dağ kekiği, uzun yıllar boyunca alternatif tıp alanında bir şifa kaynağı olarak kabul gördü. Doğal bir şifa kaynağı olan dağ kekiği, sağlığa faydaları ile biliniyor. Birçok formda tüketilen bu bitki, yıllardır şifa kaynağı olarak geleneksel tıpta da kullanılıyor. Çeşitli sağlık uygulamalarında başvurulan yöntemlerden biri olan dağ kekiğinin faydaları sizi de çok şaşırtacak.
Genellikle demleme usulü ile çay formunda tüketilen dağ kekiği, birçok sağlık faydası ile öne çıkıyor. Her şeyde olduğu gibi her ne kadar şifa deposu olsa da dağ kekiğinde de aşırı tüketim zarar verebiliyor. Bu nedenle dağ kekiğinin sağlığa faydalarından yararlanmak için doğru şekillerde ve doğru miktarda tüketmek gerekiyor. Antioksidan zengini olan dağ kekiğinin faydaları neler, nasıl tüketilir? İşte detaylar…
ZENGİN ANTİOKSİDAN
Dağ kekiği, en çok da antioksidan özelliği ile biliniyor. Bu sayede dağ kekiği, vücuttan toksinleri, yani zehirleri atmaya yardımcı oluyor. Antioksidan zengini olan dağ kekiği, vücuttaki serbest radikaller ile savaşarak, hücrelerdeki hasarı azaltabiliyor ve yaşlanma sürecini yavaşlatarak, yaşlılık belirtilerini de önlüyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Bir diğer yandan dağ kekiği, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de kritik rol oynuyor. Bu sayede dağ kekiği, vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı mücadelede bağışıklık sistemini destekliyor.
BAKTERİ VE MANTAR OLUŞUMUNU ÖNLER
Dağ kekiği ayrıca sahip olduğu antimikrobiyal özelliği sayesinde bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlara karşı da direnç gösteriyor.
SİNDİRİM SİSTEMİ
İçerdiği bileşenler sayesinde dağ kekiği antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve bu sayede inflamasyonu azaltıp, iltihap oluşumunu önleyebilir. Bir diğer yandan dağ kekiği, sindirim sistemine de oldukça faydalıdır. Mide problemlerini hafifleten dağ kekiği, özellikle de gaz sorunlarına karşı yarar sağlar.
SOLUNUM YOLLARI
Dağ kekiği çayı, solunum sisteminin de rahatlamasına yardımcı olur. Solunum yollarına fayda sağlayan dağ kekiği çayı, böylece soğuk algınlığı, nezle, grip ve boğaz ağrısı sorunlarına karşı da etkilidir.
Kaynak: Haber Merkezi