Ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap, yabani bir şekilde büyümektedir. Çiğde ya da innabi olarak da adlandırılan hünnap, son yıllarda yapılan araştırmalarla popülerliğini artırmıştır. Hünnap meyvesi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
Günlük olarak çok sayıda insan tarafından tüketilen gıdaların yanı sıra, bilinmeyen veya çok az kişi tarafından bilinen gıdaların tüketilmesinin çok faydalı olabileceği durumlar da vardır. Bu gıdaların çoğu yerel olarak bilinir ve doğada yetiştirilir. Hünnap da bu gıdalardan biridir. Çok fazla kişi hünnap meyvesinin farkında olmasa da, sağlık açısından birçok faydası vardır. İşte Hünnap meyvesinin faydaları.
HÜNNAP MEYVESİ NEDİR, NASIL YETİŞİR?
Hünnap meyvesi, hünnap ağacının meyvesidir. Hünnap ağacı, çok dayanıklı ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Meyvesi kırmızı renkli, küçük ve sert bir yapıya sahiptir. Hünnap meyvesi, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da yenilebilir ve besin değeri yüksek bir meyve olarak bilinir. İçerisinde C vitamini, antioksidanlar, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi birçok mineral ve vitamin bulunur.
HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Hünnap meyvesinin faydaları, birçok hastalığa ve sağlık sorununa iyi gelmesidir. Hünnap meyvesinin faydaları şöyle sıralanabilir;
Düşük kalorili bir meyve olduğu için kilo vermek isteyenler için idealdir. Kanserle mücadelede etkili bir meyvedir. Antioksidan ve C vitamini içeriği sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağırsak sağlığına iyi gelir. Kabızlık sorununu giderir ve bağırsak florasını düzenler.
Hünnap meyvesi, kalp ve damar sağlığını korur. İçeriğinde potasyum olması sebebi ile kan basıncını düşürür ve kalp ritmini düzene sokar. Kas ve kemik sağlığına iyi gelir. Magnezyum, kalsiyum ve fosfor içeriği sayesinde kas kramplarını önler, kemikleri güçlendirir ve osteoporozu önler. Doğal bir antidepresandır. Sinir sistemini yatıştırır, stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir. Yaşlanma karşıtı bir meyvedir ve soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir.