Havalar giderek soğumaya başladı ve sonbahar etkisini yitirirken, kış mevsimi yavaş yavaş etkisini gösteriyor. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte hastalıklar için önlemler de gündeme gelmeye başladı. Soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı doğal yöntemler ile önlem alınabilir. Bunun için en etkili yöntemlerden biri de ıhlamur çayıdır. Ancak ıhlamuru, tam anlamıyla faydasını alabilmek için doğru şekilde demlemek gerekir.
Ihlamurdan tam anlamıyla fayda sağlayabilmek için doğru şekillerde, doğru teknikle demlemek gerekir. Bilinen aksine ıhlamuru uzun süreler kaynatmak, birçok besin değerinin uçmasına neden oluyor. Kaynadıkça ıhlamur yaprakları aynı zamanda içerdikleri tadı da kaybetmeye başlıyor. Uzmanlar, ıhlamurun doğru şekilde demlenmesi durumunda faydasının 10 kat arttığını ifade ediyor. Eğer ıhlamur çayının rengi kırmızıya dönmüşse, besin değerlerini kaybetmiş demektir. İşte detaylar…
KIŞ HASTALIKLARINA İYİ GELİR
Ihlamurun içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar, flavonoid nedeniyle daha çok kış dönemlerinde görülen gribal enfeksiyonlar, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarında tedavisinde sıkça tercih edilir. Buharı burun tıkanıklığını açan ıhlamur, tüketildiği zaman boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir.
Ihlamur çiçeklerinin fenolik asitler, proantosiyanidinler, taninler, flavonoidler sayesinde az miktarda yatıştırıcı etkisi vardır ve bu, uçucu yağ içerir. Bu nedenle ıhlamur çayı, hafif uyku bozukluğuna, anksiyete ve strese karşı iyi gelir.
DOĞRU YÖNTEMLE NASIL IHLAMUR ÇAYI HAZIRLANIR?
Ihlamurun faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için doğru yöntemle demlemek gerekir. Ihlamuru limon ile birlikte tüketerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. İsteğe göre içine zencefil de ekleyebilirsiniz. Ayrıca biraz da tarçın ekleyerek balgam sökücü olarak tüketebilirsiniz.
Ihlamuru, 1 bardak kaynamış suyun içine 1 tutam koyarak 10 dakika bekletme usulü ile demleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan ıhlamur çayını günde 3 bardak kadar tüketmeniz tavsiye edilir.