Dünya genelinde birçok insan diş ve ağız sağlığı konusunda yeterli bilince sahip değil. Genellikle aksatılan ve bir sağlık sorunu olarak görülmeyen diş ve ağız sağlığı, ciddi sağlık tehditlerine neden olabilir. Birçok insanda görülen ağız kokusu sorunu da bu tehditlerin habercisi olabilir. Dr. Öğretim Üyesi Özge Mimir, ağız kokusu ile ilgili yaptığı açıklamalar ve uyarılar ile dikkatleri çekti.
Ağız kokusunun diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanıyor olabileceğini ve bunun yanında diğer sağlık sorunları nedeniyle de ağız kokusu sorununun ortaya çıkabileceğini ifade eden uzmanlar, kalıcı ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat oluşumu ile diş eti (periodontal) hastalığının bir işareti olabileceğini ifade ediyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Özge Mimir, ağız kokusunun nedeninin dişlerdeki çürükten veya diş etlerindeki enfeksiyondan kaynaklanması durumunda, bunun tedavi edilebileceğini belirtti. İşte detaylar…
DİŞ ÇÜRÜĞÜNE İŞARET EDİYOR OLABİLİR
Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, yaptığı açıklamada ağız kokusunun nedeninin diş çürüğü veya diş etlerindeki enfeksiyon kaynaklı olması durumunda, uygun tedavi yöntemleri ile bunun tedavi edilebileceğini ifade etti.
Mimir, genellikle ağızda koku oluşmasının nedeninin, kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasından kaynaklandığını vurguladı. Mimir öte yandan hijyen sağlandığı durumlarda ortaya çıkan uzun süreli ve rahatsız edici bir koku oluşması durumunda, bunun çeşitli hastalıklara bağlı olabileceğini söyledi.
AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
Mimir yaptığı açıklamada, sabahları ağızda kötü bir koku oluşmasının fizyolojik olarak normal olduğunu, bunun akşam yenilen gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi ile oluştuğunu, bu kokunun fırçalanarak giderilebileceğini aktardı.
Özge Mimir, diş ve ağız bakımında dişlerin fırçlanmasının, diş ipi ve gargara kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Mimir ayrıca “Ağız içi mantar enfeksiyonları, diş çürükleri, sinüzit, bademcik iltihabı, mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları, uzun süreli açlık, alkol kullanımı, sigara ve tütün ürünleri, ağız kuruluğu, diyabet, böbrek rahatsızlıkları ile burun ve burun eti rahatsızlıkları…” diyerek, kokuya neden olabilecek durumları da sıraladı.