Uzmanlar okulların kapanmasıyla yaz tatiline giren çocukların hayat düzenleri değişeceği için beslenmesine ve hareketli olmasına dikkat etmek gerektiğini dile getiriyor.
Çocukların yaz tatili boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin püf noktalarını konuşan Uzman Diyetisyen Bahar Akçin, ebeveynlerin dikkatli olması gereken hususlar noktasında önemli bilgiler paylaştı.
"Mümkün olduğunca aşırı geç kalmalara karşı önlem almak gerekiyor"
Uzman Diyetisyen Bahar Akçin
Yaz döneminin gelmesiyle birlikte beslenme alışkanlıklarının da değişmeye başladığına dikkat çeken Akçin, "Burada önemli olan doğru tercihleri yapmak ve okulların kapanması ile birlikte uyku saatleri, yeme-içme saatleri her şey birbirine karışarak daha düzensiz bir sisteme geçilebiliyor. Mümkün olduğunca aşırı geç kalmalara karşı önlem almak gerekiyor çünkü çok geç kalkıldığında daha çok halsizlik, yorgunluk olabiliyor çünkü uzun saatler açlık olmuş olabiliyor. Sabah saat 10.00 gibi kahvaltı yaparak, 13.00 gibi hafif bir aperatif, 16.00 gibi ikindi ara öğünü ve akşam yemeğinde akşam 19.00-19.30 gibi yemek çok daha uygun olacaktır. Genelde çocuklar evde olduğunda daha çok abur cubur, tatlıya karşı meyilli olunabiliyor. Bu duruma bir sınır konulabilir; örnek veriyorum haftada 1 veya 2 uygudur." dedi.
Yaz döneminde çocuklara dondurma yedirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Akçin, "Bir de yaz döneminde en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de dondurma tüketimidir. Dondurma tüketimi şöyle yapılabilir; evde doğal olarak evde hazırlayabiliriz. Anneler bunu çok rahat yapabiliriz; süzme yoğurda meyve doğrayıp karıştırıcıdan geçirilebilir ya da meyve parçacıkları olması istenirse küçük parçacıklar halinde doğranabilir. İçerisine tatlandırıcı baharatlar eklenerek buzlukta dondurularak kendi dondurmamızı kendimiz yapabiliriz. Hem böylelikle fazladan şeker almamış olur hem de katkı maddelerden uzak olunmuş oluruz. Eğer evde yapılan dondurmalar olursa çocuklara günde 1-2 top verilebilir çünkü içerdiği yoğurt ve süt aynı zamanda sadece meyveden oluşmaktadır ve doğaldır. Dışardan alınan dondurmalar paketli gıdalar olursa haftada 1-2 top yeterli olacaktır." şeklinde belirtti.
Çok fazla karbonhidrat alımına karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Akçin, "Pasta ve börekler hamur işi karbonhidrat türleri ister istemez tatil döneminde artar. Karbonhidrat tüketiminin olduğu dönemlerde mümkünse hemen onu telafi etmek adına yürüyüş, yazın mümkünse yüzme gibi fiziksel aktivitelere ağırlık vermek çok daha faydalı olacaktır." diye kaydetti.
Sıvı tüketiminde nelere dikkat etmeli?
Yaz döneminde su tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Akçin, "Yazın çok terleme ile birlikte tüketimi ihmal edilebiliyor ancak vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı veya dudaklarda, ellerde, ayaklarda ve deride kurumalar olabiliyor. Mümkün oldukça minimum 2 litre bandında su içmelerini tavsiye ederim. Suyu normal sevmiyorlarsa aromalandırılabilirler; limon, tarçın, nane gibi suyun tadını kıracak gıdalardan ekleme yapılabilir. Sıvı tüketiminde dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmaktır. Bunları doğalından kendimiz yaparsak daha faydalı olur çünkü muhakkak aromalı bir içecek içilmek istenebiliyor. Örnek veriyorum; elma şurubu ile veya balla tatlandırılabilir. Kendi hoşafımızı meyvenin kendi şekeri ile kaynatmak şekerli bir içecek almaktan çok daha faydalı olur ama bunu da çok yoğun kıvamlı değil daha seyreltilmiş bir şekilde çocuğa verilmesidir. Gazlı içecekler, kolalar, kremalı ağır kahvelerden uzak durmak gerekir. İlla ömür boyu tüketmeyeceğiz diye bir kaide yok ama sıklığına dikkat etmemiz gerekiyor haftada 1-2 defa uygun ama her gün 2-3 bardak mümkün değildir. İster istemez sonra hızlı kilo almalar, yaz döneminde yağlanmalar ve insülin direnci gibi sıkıntılara sebep olabilir." ifadelerini kullandı.