Tunceli, tarihi ve doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Tuncelinin Tarihi

Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ildir. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Tunceli, Munzur Çayı’nın kıyısında kurulmuştur. Tunceli’nin nüfusu 2020 yılında 38,429 kişi olarak belirlenmiştir1. Tunceli, Zazaca’da Mameki olarak da bilinir.

Tunceli’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Antik Yunan tarihçi ve coğrafyacıları, bölgeye Daranis ve Derksene adını vermişlerdir. Bölge, tarih boyunca Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar, Safeviler, Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemi Türkiye’si gibi birçok devletin egemenliği altına girmiştir. Bölgede yaşayan halkın büyük bir kısmı Alevi inancına sahiptir. Bölge, 1935 yılında Tunceli Kanunu ile Elazığ’dan ayrılarak ayrı bir il olmuştur.

Tunceli’nin coğrafyası dağlık ve engebelidir. Munzur Dağları, Buyer Baba Dağı, Sülbüs Dağı, Bağır Dağı ve Zel Dağı gibi yüksek dağlar ilin sınırları içindedir. Munzur Çayı, Pülümür Çayı ve Peri Suyu gibi akarsular ilin sulak alanlarını oluşturur. İlin iklimi sert karasal iklimdir. Kışları çok soğuk ve kar yağışlı geçerken, yazları sıcak ve kuraktır. İlde çok sayıda yabani hayvan yaşamaktadır. Boz ayı, kurt, yaban domuzu, geyik, karaca, dağ keçisi, su samuru, vaşak, tilki, vahşi kedi, tavşan, kartal, ağaçkakan, yarasa, atmaca, şahin, leylek ve ala karga bunlardan bazılarıdır

Tunceli’nin kültürü de zengin ve renklidir. Bölgede Zazaca ve Türkçe konuşulmaktadır. Alevi inancının etkisiyle cemevleri ilin önemli kültür merkezleridir. İldeki en önemli kültürel etkinliklerden biri de Munzur Doğa ve Kültür Festivali’dir. Bu festivalde bölgenin doğal güzellikleri tanıtılırken, halk oyunları gösterileri, konserler ve paneller düzenlenir. Tunceli mutfağı da yöresel lezzetlerle doludur. Keledoş (etli bulgur pilavı), kete (katmer), çökelekli ekmek (peynirli ekmek), hengel (mantı), çiriş (otlu börek), pestil (kurutulmuş meyve) ve köme (cevizli sucuk) ilin meşhur yemekleri arasındadır

Tunceli’yi ziyaret edenler hem tarihi hem de doğal güzellikleri görebilirler. İlin en önemli turistik yerlerinden biri Munzur Vadisi Milli Parkı’dır. Bu parkta Munzur Çayı boyunca uzanan yeşil alanlar, şelaleler ve göller bulunmaktadır. Parkta ayrıca endemik bitki türleri ve yabani hayvanlar da görülebilir. Tunceli’nin diğer önemli turistik yerleri arasında İn Delikleri (Derviş Hücreleri), Pertek Kalesi, Mazgirt Kalesi ve Pulur Mağarası sayılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TUNCELİ Haberleri