Uyku pozisyonlarına dikkat

Uyku pozisyonları hakkında bilgilendirme ve uyarılarda bulunan uzmanlar, hem kullanılan yastık ve yatak çeşitlerine, hangi pozisyonda yatılması, hangisinde yatılmaması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunuyor.

Omurga sağlığını etkileyen birçok faktör mevcuttur. Bunlar arasında uyku pozisyonları da yer almaktadır. Yanlış uyku pozisyonları vücutta ağrılara neden olabilir ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Hareket kısıtlamalarına ve hatta fıtıklara kadar ilerleyebilir.

Uzmanlar, bel, sırt ve boyun ağrılarının nedeninin yanlış pozisyonda uyumaktan kaynaklanabileceğini ifade etmektedirler. "Ağrılara çözüm bulmak için öncelikle bilinçli olmamız gerekiyor. Bel ağrısı uyku kalitesini bozarken, yanlış yatış pozisyonu da bel veya boyun ağrısına, hatta fıtıklara neden olabilir. Bazı yatış pozisyonlarında omurganın doğal kavisleri zorlanabilir veya aşırı ve uzun süreli bası-basınç altında kalabilir. Ayrıca obezite gibi nedenler, uyku apnesi yaşanması sonucu çeşitli ağrılara ve yorgunluğa neden olabilir" diyorlar.

"Hem çok sert yataklar hem de çok yumuşak yataklar omurlarımızı bir arada tutan ve destekleyen bağlar gerilir"

Omuz, bel ve boyun bölgelerinde ağrı şikayeti olanlar için, yüzüstü uyku pozisyonu önerilmemektedir. Yan yatış pozisyonu bel fıtığı olanlar için idealdir. Yan yatış pozisyonunda bacaklar arasına bir yastık yerleştirmek omurga açısından yararlıdır. Boyun fıtığı olanlar ise sırt üstü yatmalı ve boyun kavsi destekleyici bir yastık kullanmalıdır. İdeal bir yatak, omurgayı destekleyen ve vücut hatlarını koruyan bir sertlikte ve vücut yapısına uygun olmalıdır. Hem çok sert yataklar hem de çok yumuşak yataklar, omurlarımızı bir arada tutan ve destekleyen bağlar, eklemler, kaslar, diskin anulus dediğimiz kapsülüne aşırı derecede gerilir ve her gece tekrarlanarak sorunlar açabilirler."

"Dizlerin bükülerek yatılması durumu mecburi durumlarda ve kısa süreli olmalıdır"

İdeal yatış pozisyonları, sağa tarafa yatmak, sırt üstü ve sol yana yatmak şeklindedir. Yan pozisyonda bacaklar arasına koyulan bir yastık, omurga açısından faydalıdır. Yan yatış pozisyonuna kıvrılmış bacaklar bu kıvrılmaya neden olan kasların gün içinde dik duruşu bozarak bel ağrısına neden olabileceğini unutmamak gereklidir. Bu nedenle, dizlerin bükülerek yatılması mecburi durumlarda ve kısa süreli olmalıdır. Dizlerin bükülerek yatılması, Romatoid Artrit hastaları için de önerilmez.

"Yüksek yastık kullanılarak yatmak özellikle boyun ağrılarına açıkça neden olmaktadır"

Yüzüstü yatmanın bel kavsinin aşırı artmasına, faset eklemlerin zorlanmasına ve boyun ve bel ağrılarına neden olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Ayrıca, yüksek yastık kullanılarak yatmak özellikle boyun ağrılarına neden olabilir. Diğer hastalıklar açısından yüksek yastıkla yatan hastalar, ikinci bir ortopedik yastık ile boyun kavsi desteklemelidir. Seyahatlerde seyahat yastığı da kullanılmalıdır.

Uzmanlar yatışa nasıl geçilmesi gerektiği ve nasıl kalkılması gerektiği konusunda bilgi veriyorlar. "Bel ağrısı olmamak için yatarken yatağa önce oturulmalı ve yan yatılmalıdır. Sırt üstü yatmak istendiği takdirde öncelikle yatağa oturulmalı ve yan yattıktan sonra sırt üstü dönülmelidir. Sabahları sırt üstü uyandığınızda önce yana dönmeli, bacakları aşağıya sarkıtırken kol ve dirsekten destek alarak omurgayı doğrultun." diye belirtiyorlar. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri