Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçimi için bugün sandık başına gidiliyor. Türkiye tarihi için bir ilk olan seçimde, ikinci tur oy verme işlemi yapılacak ve oy verme, tüm Türkiye'de saat 08.00 ile 17.00 arasında gerçekleştirilecek.
Ülkede faaliyet gösterecek olan 191 binden fazla sandıkta, 5 yıl boyunca görev yapacak olan cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacak seçmen sayısı ise 60 milyonu aşacak.
Bu seçimde Cumhur İttifakı tarafından aday gösterilen Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı tarafından aday gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'de bitecek. Ancak, saat 17.00'ye kadar sandıkta bekleyen seçmenler, oy kullanma işlemine devam edebilecekler.
Seçmenler, oy kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası gibi, kişisel bilgilerini içeren kimlik belgelerini kullanabilirler. Seçmen bilgi kağıdına sahip olmayanlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden oy kullanacakları yerleri öğrenebilirler.
Kaydedici cihazlar, oy verme işlemi sırasında yasaklanacak. Oylama sırasında kullanılan tüm fotoğraf makineleri ve cep telefonları, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra sandık kurulu tarafından geri verilecek.
Seçmenler, oy verdikten sonra, oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacaklar.
Seçim sonrasında, tüm oylar sayılacak ve kaydedilecek.
Bir seyyar sandık da engelli seçmenler için olacak. Ayrıca, görme engelli seçmenler, bu seçimde de ilk defa, özel olarak hazırlanan bir şablon yardımıyla oy kullanabilecekler.
Gümrüklerde sandıklar açılmaya, kullanılan oylar sayılmaya başlandı. Yaklaşık 3.5 milyon yurt dışı seçmeni için, 73 ülkede 151 büyükelçilikte oy verme işlemleri yapıldı. Yurtdışında oyların sayımı, Türkiye genelinde oy verme işlemi tamamlandıktan sonra yapılacak.
Oy vermek için kullanılacak olan yerler, oylamanın gizliliğini ve seçmenlerin tamamen özgürce oy kullanmalarını sağlayacak biçimde düzenlenecek, iç dışarıdan izlemeler için izin vermeyecek.
Sandık başkanı, düzenlemeleri sağlayacak. Seçmen, tereddüt etmeden kimliğini gösterebilir.
Bir yasağa göre, eğlence yerleri geçici olarak kapalı kalacak, saat 18:00'den sonra düğün yapılabilecek.
Bütün yayın organları müessese saat 21:00'den sonra serbest olacak. Ancak YSK, seçimle ilgili haberler vermek için daha önce yayın yapılmasını gerektirdiği takdirde yayıncılar serbest bırakılabilir.
Oy pusulası üzerinde yırtık, onarım veya işaretleme yapılmayan, aday mührü basılmayan veya birden fazla adaya mührü basılan oylar geçersiz sayılacak. Ayrıca oy pusulasının parçalanması, mührün dışında veya yerinde farklı bir işaret, imza, kaşe veya parmak izinin basılması kullanılan oy pusulasını geçersiz kılacaktır.(İLKHA)