Siirt'in kendine özgü bitkisi Salvia Siirtica çiçek açtı

Dünyada sadece Siirt'in Tillo ilçesinde bulunan ve yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan, endemik bitki türü Salvia Siirtica (Siirt Adaçayı), yılın ilk çiçeklerini açtı.

Tür Koruma Eylem Planı kapsamında koruma altına alınan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğin’nin (IUCN) kriterlerine göre Nesli Kritik Tehlike "CR" altında olan yerel endemik Salvia siirtica (Siirt Adaçayı), Dünya'da sadece Siirt'te bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından endemik bitki türleri arasında yer alan Salvia Siirtica (Siirt Adaçayı)'nın toplanması, biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçu nedeniyle 244 bin 315 TL ceza ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.

Yöre halkının da koruma altına aldığı endemik bitki türü olan Siirt Adaçayı hakkında konuşan Sinan İmre, bitkinin herhangi bir içecek olarak kullanılmadığını ve sadece endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için koruma altına alındığını söyledi.

Latince ismi Salvia Siirtica olan Siirt Adaçayının sadece Siirt'in Tillo ilçesinde yetiştiğine dikkat çeken İmre, "Bu bitki türü, köye gelen biyoçeşitliliği araştırma ekipleri, akademisyenler tarafından incelendiğinde, bitkinin sadece Siirt’te yetiştiği tespit edildi. Tespit edildikten sonra Doğa Koruma ve Millet Parkları şube ekipleri bölgeyi koruma altına aldılar, etrafını çitlerle çevirdiler ve buranın halkından da bu bitkiyi koruma altına almalarını istediler. Bizler de bu bitki türünü koruyoruz. Yani herhangi bir zarar gelmesini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bitkiyi toplayanlar 240 bin TL'ye kadar ceza alırlar. Endemik bir bitki türü olduğu için caydırıcı bir cezası vardır. Bu adaçayı herhangi bir içecek olarak kullanılmıyor, endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için koruma altında." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri